A treia ediție a conferinței internaționale Eco-Impuls, cu tema „Viitorul serviciilor publice”, s-a desfășurat în perioada 16-17 octombrie, la Stația de Epurare „Stan Vidrighin” din Timișoara. Evenimentul, organizat de Fundația româno-germană Aquademica, Aquatim, Asociația Română a Apei – Comitetul Teritorial Vest și Universitatea Politehnica Timișoara, a cuprins o parte de forum, de dezbateri științifice susținute de specialiști din domeniul apei și deșeurilor, și o parte expozițională, cu standuri de prezentare a unor furnizori de echipamente și soluții tehnologice pentru infrastructura de apă și canalizare. În timpul celor două zile, circa 200 de persoane, reprezentanți ai companiilor de servicii publice, profesori universitari, cercetători și practicieni au participat la lucrările conferinței și au vizitat pavilionul expozițional.

Evenimentul a fost gândit ca un bun prilej pentru specialiștii români de a învăța din experiența colegilor din Germania, din practicile probate de aceștia, care s-au dovedit de succes.

„Sunt bucuros că avem o societate a municipalității preocupată, dincolo de asigurarea serviciilor de apă și canalizare, de organizarea unor evenimente ca acesta și de promovarea cooperării naționale și internaționale. Sunt bucuros că fundația Aquademica, un actor important în acest domeniu, a adus un plus de know-how și schimburi de idei între specialiști.”, a declarat, în deschiderea conferinței, Nicolae Robu, Primarul Timișoarei

Tematicile abordate în cadrul forumului de discuții între specialiști au fost diverse, incluzând regulamentele tehnice pentru standardizarea lucrărilor de canalizare, prioritățile și politicile europene din domeniul apei, parteneriatele public-private pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare, tehnologiile ecologice de tratare și epurare a apei, în contextul nevoii globale de dezvoltare sustenabilă și provocările pe care trebuie să le rezolve managementul deșeurilor vizavi de creșterea demografică și de noile reglementări legislative europene.

Prof. dr. ing. Anton Anton: „Fără oameni, am avea doar niște ziduri și niște utilaje”

Nu în ultimul rând, a fost adusă în discuție și pregătirea specialiștilor sau viitorilor specialiști din domeniu, cu accent pe partea practică, de învățare a meseriei, în școlile profesionale, prin schimburi de experiență la locul de muncă, dar și în stagiile de practică oferite studenților de la facultățile tehnice.

Pregătirea și dezvoltarea profesională ar trebui să se afle în centrul preocupărilor managementului companiilor de apă, după cum a punctat, în deschiderea conferinței, prof. dr. ing. Anton Anton: „Ne bucurăm că avem stații de epurare, că avem bani să facem stații de epurare. Cred că ar fi cazul să ne bucurăm că avem oameni care să lucreze în aceste stații de epurare. Cred că ar trebui să dăm bani pentru pregătirea oamenilor care lucrează în stațiile de epurare, pentru că fără oameni, am avea doar niște ziduri și niște utilaje.”

Fundația Aquademica și-a fixat o țintă pragmatică – să ofere profesioniștilor români din domeniu apei șansa de a cunoaște tehnologiile de ultimă oră, cu punctele lor tari și slabe, de a afla dacă acestea sunt aplicabile în activitatea lor și de a beneficia de bunele practici puse la punct de companii din Germania.

Zona expozițională din cadrul Eco-Impuls a fost, așadar, locul în care participanții la conferință s-au întâlnit și au discutat cu reprezentanți ai unor firme renumite de echipamente și materiale, furnizori de soluții tehnologice general aplicabile sau personalizate. Au avut standuri BeeSpeed Automatizări, BGS Umwelt, Datcomp, Festo, FGH, Gauss, Lange, Hawle, Heticon, HTI, Steinzeug Keramo, Retim, Rowater Net, SebaKMT, UNGER Ingenieure și Wilo.

Sponsorii evenimentului, care au contribuit la reușita întâlnirii, dialogului și schimbului de idei în comunitatea de specialișțti, au fost: Rewox , Steinzeug Keramo, Kemcristal, SNF Floerger, Datcomp ,Tuboterm Construct, HTI, Hidromet, Hidropump, Casa del Mario, Emvir și Vimato.

Eco-Impuls a fost cel mai amplu eveniment al anului, organizat de Aquademica. Fundația mai are planificate până în luna decembrie seminarii și întâlniri pe teme tehnice, între specialiștii companiilor de apă.