O echipă de trei angajați ai stației de epurare din Timișoara a obținut locul 5 la Competiția Profesională 2014, desfășurată la München, în data de 7 mai, în cadrul tîrgului internațional de tehnologii de mediu, IFAT.

12 echipe au luat startul competiției profesionale, care a urmărit să pună în valoare abilitățile și cunoștințele folosite de specialiștii în canalizare și epurarea apelor uzate în activitatea lor de zi cu zi. Concurenții s-au întrecut la patru probe, două pentru canalizare și două pentru epurare, acestea fiind legate de accesul rapid și sigur în căminele de canalizare, întreținerea și repararea pompelor, lucrul cu aparate de măsură și control și monitorizarea unei stații de epurare a apelor uzate.

Adrian Corui, Vasile Lalac și Bogdan Radu, angajați ai stației de epurare Stan Vidrighin din Timișoara au reprezentat cu succes Aquatim la concursul de tehnologii de epurare. „A fost prima noastră participare la concursul de epurare și, mai mult, a fost ‘la prima vedere’, adică nu am beneficiat de o pregătire și acomodare prealabilă cu condițiile concursului, spre deosebire de alte echipe. A fost, cu toate emoțiile inevitabile, o experiență pozitivă. Am avut multe lucruri de învățat, sperăm să fim pe podium la anul!”, spune Adrian Corui, specialist în ingineria mediului și participant la concurs.

„La proba practică, am programat închiderea și deschiderea unei vane pneumatice, am construit un modul de decantare și am realizat monitorizarea procesului tehnologic al unei stații de epurare”, a adăugat Adrian Corui.  La proba de monitorizare a unei stații de epurare a apelor uzate, concurenții au trebuit să-și demonstreze cunoștințele privind procesele de epurare, folosind un sistem de panouri și carduri magnetice pe care au „construit”, la propriu, un flux tehnologic, cu toate situațiile implicate – întreruperi în funcționare, prelevarea probelor etc. Probe trecute cu brio de angajații Aquatim, care au pierdut, însă, puncte la încadrarea în timp, emoțiile, stresul concursului și bariera de limbă spunându-și cuvântul.

„Nivelul de pregătire al participanților este foarte ridicat, departajarea s-a făcut la puține sutimi. Sunt foarte mândră de echipa Aquatim, ne-am pregătit și am dat tot ce-am putut. Am ajuns în prima jumătate a clasamentului, de la prima încercare, am întrecut multe echipe germane și pe viitor ‘atentăm’ la medalii!” a declarat Elena Săvescu, șefa stației de epurare din Timișoara.

IFAT, târgul internațional de tehnologii de mediu, care are loc din doi în doi ani, pune un accent deosebit pe demonstrațiile practice, înlesnind celor din comunitatea profesională a apei să se pună la curent cu toate noutățile și practicile din domeniu.