Ministrul Mediului a inaugurat Stația de Epurare de la Recaș, o investiție majoră de peste 9 milioane de lei

În cadrul Conferinței Eco-Impuls 2014, în după amiaza primei zile de sesiuni și întâlniri, un punct important al agendei evenimentelor s-a desfășurat la Recaș. Aquatim SA a inaugurat aici o investiție extrem de importantă pentru zonă și regiune, de peste nouă milioane de lei, finanțată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și anume Stația de epurare a apelor uzate.

Lansarea la apă a noii stații a fost făcută de însuși ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, care s-a declarat extrem de încântat de cele văzute.

La tăierea oficială a panglicii au mai fost prezenți subprefectul Zoltan Marossy, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Florian Zanfir, primarul Recașului, Pavel Teodor și directorul general al Aquatim SA, dr. ing. Ilie Vlaicu.

Ministrul Mediului a opinat că „prin această acțiune, dăm un semnal în județul Timiș, acela că trebuie permanent să existe o inițiativă locală, de oferire a unor standarde de calitate pentru cetățeni”, insistând și pe caracteristicile moderne, de ultimă generație, ale stației. „Este foarte important să știi că marile aglomerații din județ, după Timișoara, încep să aibă investiții de ultim moment, din punct de vedere tehnologic. Aici, la Recaș, există și filtrare UV, astfel că apa care se deversează are toate calitățile ca să nu afecteze habitatul natural”, a mai declarat Attila Korodi.

„Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă, prin sistemul SCADA. Siguranţa staţiei este asigurată printr-un sistem modern de supraveghere video”, a precizat și directorul general al Aquatim, dr. ing. Ilie Vlaicu.

Un proiect din fonduri europene

Istoria Stației de Epurare de la Recaș este următoarea: în august 2012, societatea Aquatim a semnat contractul pentru realizarea staţiei noi de epurare din Recaş, în cadrul proiectului de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Rewox Hungaria Kft Baja, reprezentată în România prin Rewox Hungaria Kft Baja şi Bolzano Alpenbau SRL. Obiectivul principal al contractului a fost construirea unei staţii de epurare a apelor uzate, care să asigure conformarea la cerinţele de calitate ale apei uzate, stipulate în Directiva Consiliului 91/271/CEE.

Proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş este în valoare de circa 119 milioane de Euro, din care 73,93% sunt fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, 13,04% este asigurat de Aquatim SA, 11,30% provine de la bugetul de stat şi 1,73% de la Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara. Proiectul cuprinde investiţii în apă și canalizare în 12 localități din Timiș, care însumează 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile. 


Date tehnice

Staţia de epurare este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 105 metri cubi pe oră şi pentru a deservi până la 5.500 locuitori echivalenţi. Tehnologia de epurare cuprinde treapta mecanică, treapta biologică şi treapta de epurare avansată (terţiară) pentru eliminarea fosforului şi azotului şi dezinfecţia cu ultraviolete. Tehnologia include şi tratarea nămolului prin îngroşare şi deshidratare până la 35% substanţă uscată. Efluentul staţiei de epurare se deversează în râul Timiş.

Important de știut este că primele bazine ale treptei biologice sunt bazinele anaerobe, care sunt elemente din beton armat monolit. Menirea lor este de a asigura condiţiile pentru eliminarea fosforului cu un randament ridicat, de a crea condiţiile de viaţă şi reproducere ale microorganismelor şi de a menţine în mod optim aceste condiţii. Preepurarea mecanică se face cu ajutorul filtrelor Salsnes. Instalaţiile Salsnes elimină, cu o eficiență mare, materiile în suspensie şi materiile organice, fapt care duce la micşorarea în mare măsură a dimensiunii bazinelor tehnologice faţă de dimensiunile pe care le-ar avea în cazul tehnologiei de epurare cu nămol activ. Filtrul SALSNES elimină substanțele organice fără să realizeze o separare a acestora. Pe pânza de filtrare se formează, în timpul exploatării, o peliculă biologică care realizează, împreună cu pânza de filtrare, procesul efectiv de filtrare. Treapta biologică a staţiei de epurare este formată din bazinele anaerobe de selecție, cele anoxice de denitrificare şi bazinele de aerare-nitrificare.

Investiţia va fi completată cu extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare, însumând 21 de kilometri de conducte noi, preconizată a se finaliza la mijlocul anului viitor. Ea  face  parte din acelaşi proiect pe fonduri europene. Atât reţeaua veche cât şi cea nouă de canalizare sunt sisteme separative.