„La începutul începutului (…) n-a fost pe lume decât întuneric beznă și o mare de apă”

De la geto-daci încoace, cel de-al patrulea element din care s-a clădit lumea, apa, a fost o sursă continuă de povești uimitoare, legende inedite și ziceri străbune, astfel că simbolistica ei este impresionantă și fascinantă! Nu există basm românesc fără prezența apei, tradiție mioritică fără un adevărat ritual al ei, cât despre spiritualitate, aici interpretările și verdictele sunt subiect de cărți întregi. Asociată haosului primordial, Începutului mitic, apa începe și…nu se termină niciodată în, poate, cel mai captivant capitol de visare/uimire/mistificare al omului de o asemenea factură…

„La începutul începutului, înainte de Moş Adam şi chiar de Dumnezeu, n-a fost pe lume decât întuneric beznă. Nu era nici Pământ, nici Soare, nici Lună, nici stele, nimic altceva decât o mare de apă ce se întindea în tot hăul cel fără de margini. Oriunde te-ai fi uitat era numai apă. Apa aceasta stătea nemişcată ca o oglindă, căci nici vânturi care să o tulbure nu existau pe atunci”, scria, atât de frumos, cercetătorul, etnologul şi artistul Marcel Olinescu, în lucrarea sa de referinţă despre mitologia românilor.
Românii percep apa drept un simbol al curățeniei și castității, al regenerării și purificării, al izvorului vieții până la urmă. Pentru strămoși, apa era esența primordială din care iau naștere toate, dar și cea în care ajung toate, prin dizolvare și dispariție, având, deci, o dublă simbolistică. De aici și Apa Vie versus Apa Moartă.

Cultul apei, cu rădăcini geto-dace, s-a păstrat și în creștinism, semn că a fost unul pertinent. Anumite izvoare sau cursuri de apă erau venerate și atunci și sunt și acum, apa curată se colecta în diverse recipiente, întotdeauna înainte de răsăritul soarelui, se numea apă neîncepută și se folosea în ritualuri de vindecare a bolilor și de izgonire a duhurilor rele. Înainte de luptele importante, dacii beau din apa Dunării, fluviu pe care-l asimilau unui zeu purtător de noroc.

Foto: Bowyers Stream – Jorg Nittmann, www.flickr.com