În Timişoara şi comunele periurbane asigurarea necesarului de apă potabilă nu ridică probleme în niciun moment. În schimb, sate și comune din județul Timiș rămân frecvent fără presiune sau chiar fără apă la robinet, în sezonul cald, atunci când oamenii udă grădinile cu apă de la rețea. Recent, acest lucru a fost semnalat de cetățenii din Satchinez, Izvin, Săcălaz, Voiteg și Ciacova.
Aquatim readuce în atenția consumatorilor această problemă, reamintind că, în perioadele caniculare, orice consumuri peste medie, inclusiv udatul excesiv al grădinilor, pot prejudicia alimentarea cu apă a întregii localităţi. De cele mai multe ori, forajele şi conducte de apă sunt subdimensionate faţă de cerinţele actuale ale consumatorilor deserviţi. În unele localităţi resursele de apă sunt limitate, existând riscul riscul diminuării debitului forajelor din cauza exploatării neraţionale.
Din aceste motive, consumurile ridicate, peste medie, duc şi vor duce la presiuni scăzute sau chiar la lipsa apei, pentru toţi consumatorii branşaţi la reţeaua respectivă, indiferent în ce scop folosesc apa.
Apa este vitală pentru un confort minim de zi cu zi şi menţinerea sănătăţii populaţiei. Pentru a evita discontinuităţile în alimentarea cu apă, Aquatim va instala contoare în localitățile rurale, acolo unde se observă consumuri foarte mari în sezonul cald. Aria de operare a societății Aquatim cuprinde 100 de localități din județul Timiș, unde sunt montate peste 60.000 de contoare. Gradul de contorizare este de 100% în Timișoara și peste 95% în toată aria de operare. Contorizarea integrală a branșamentelor este unul din obiectivele societății.
Investiții în infrastructura de apă din Timiș
În Săcălaz, unde locuitorii s-au plâns recent de presiune scăzută la robinet, problemele cu apa se vor rezolva în curând. În prezent, localitatea este alimentată cu apă din cinci foraje, pompată direct în rețeaua de distribuție. Anul acesta, locuitorii din Săcălaz vor fi conectați la rețeaua de apă a Timișoarei, printr-o investiția a societății Aquatim, care face parte dintr-un proiect mai mare, de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare în județ, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Proiectul, în valoare de 119 milioane de Euro, se va finaliza în 2015 și cuprinde 300 km de conducte noi de apă și canalizare, 7 stații de epurare a apei uzate și 3 stații de tratare a apei potabile.
Investițiile Aquatim în Timiș nu se opresc aici. Societatea de apă și canalizare are în pregătire o nouă tranșă de investiții de 150 milioane de Euro, tot prin POS Mediu, etapa 2014-2020. Fondurile vor fi direcţionate către circa 40 de localităţi cu minim peste 2.000 de locuitori, membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiş, condiție necesară pentru delegarea serviciilor către Aquatim. Compania de apă a semnat de curând contractul de asistență tehnică pentru pregătirea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă din Timiș, care cuprinde pregătirea cererii de finanțare, a studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de atribuire pentru lucrările respective de investiții.
Aquatim este la al treilea proiect major de investiții din fonduri europene, după ce în anul 2011 a finalizat măsura ISPA în valoare de 45 de milioane de Euro, iar în prezent are în implementare proiectul POS Mediu de 119 milioane de Euro.