Recent, Aquatim a fost gazda întâlnirii bianuale din cadrul unui interesant proiect de cercetare care și-a propus să demonstreze că soluțiile IT inteligente de comunicații pot îmbunătăți managementul apei. Proiectul, numit „ICT Solutions for Efficient Water Resources Management” sau, pe scurt, ICe Water, are un buget total de 4,7 milioane de Euro, din care 3 milioane nerambursabili, se derulează începând din anul 2012 și se va finaliza în toamna acestui an.
Alături de Aquatim, în proiect sunt implicate Siemens AG și K&S GmbH Projektmanagement din Germania, Toshiba Research Europe Ltd, din Marea Britanie, Consorzio Milano Ricerche și Italdata SPA, din Italia, Unesco-IHE, din Olanda, Institute of Communication and Computer Systems, din Grecia, şi compania de apă din Milano, Metropolitana Milanese, care are, de asemenea, o zonă pilot de monitorizare, în propria rețea de distribuție.
După cum se arată pe site-ul oficial al proiectului, ICe Water folosește senzori wireless pentru monitorizarea, în timp real, a apei furnizate și a consumului. Informațiile transmise de acești senzori pot fi utilizate de furnizorii de apă pentru a-și optimiza sistemul în funcție de consum, a previziona avariile, a identifica mai ușor pierderile de apă prin spărturile conductelor, și nu în ultimul rînd, pentru a conștientiza publicul asupra unor consumuri foarte mari de apă.
Circa 30 de persoane, reprezentanți ai partenerilor proiectului s-au întâlnit la Timișoara, pentru a discuta aspecte legate de stadiul proiectului și rezultatele obținute. În afară de ședința de progres, reuniunea ICe Water a inclus și un curs de modelare statistică a rețelelor de apă, pentru salariați ai companiilor de apă din Romania, susținut de experți ai institutului olandez de cercetare Unesco-IHE, partener ICe Water. Cursul s-a desfășurat pe durata a cinci zile și a fost gratuit.
Monitorizarea rețelelor de apă, în Timișoara și Milano
În Timișoara, proiectul s-a concretizat prin instalarea, într-o zonă pilot din rețeaua de distribuție, a unor senzori, care transmit date privind consumul, debitul și presiunea, asigurând astfel monitorizarea rețelei de apă. Zona pilot „Neptun” cuprinde 12 străzi, cu case și blocuri cu patru etaje, 3,6 km de conducte de apă, din care peste 80% sunt din oțel și mai vechi de 20 de ani, iar restul din polietilenă de densitate ridicată, cu vârste între 11 și 20 de ani. Zona pilot mai include și 28 de vane, 17 hidranți și branșamentele aferente imobilelor.
Din analizarea datelor colectate se pot desprinde concluzii legate de funcționarea rețelei și comportamentul tipic de consum al sistemului respectiv. Toate acestea pot ajuta compania de apă să ia, chiar și foarte rapid, măsuri pentru optimizarea exploatării, cum ar fi ajustarea presiunilor sau a debitelor de pompare în rețea.
Un alt beneficiu adus de tehnologiile testate în proiect este acela că scurgerile de apă din conducte pot fi previzionate cu metode statistice, deci defectele pot fi rezolvate înainte de a produce pagube, prin ceea ce specialiștii numesc „fix-before-break”, un deziderat al tuturor companiilor de apă.