Actorul american Tom Selleck este acuzat de a fi folosit în ultimii doi ani, neautorizat, cantități mari de apă de la un hidrant, pentru ferma sa de avocado din regiunea californiană Hidden Valley, situată la nord-vest de Los Angeles.
Selleck și soția lui au fost chemați în instanță de către furnizorul de apă Calleguas Municipal Water District. Potrivit publicației Los Angeles Times, în cererea de chemare în judecată depusă de Calleguas Water District la tribunalul californian Ventura County se arată că, în ultimii doi ani, o autocisternă a transportat, în repetate rânduri, cantități mari de apă de la un hidrant din regiunea Calleguas la ferma actorului din Hidden Valley, o regiune apropiată, aflată însă în aria de operare a altui furnizor de apă.
Compania de apă Calleguas are dovezi împotriva implicării actorului în furtul de apă. Un detectiv particular, angajat de companie, contra unui onorariu de aproape 22.000 de dolari, a urmărit autocisterna, al cărei traseu se încheia, de fiecare dată, la ferma lui Selleck. Întâmplarea face ca unul din rolurile pentru care actorul a devenit celebru este acela de detectiv, în serialul de televiziune Magnum P.I., așa că implicarea unui detectiv autentic în poveste nu face decât să sporească publicitatea făcută în jurul acestui caz.
Compania de apă a trimis actorului, în noiembrie 2013, o scrisoare de notificare prin care îi cerea să renunțe la activitățile ilegale surprinse în lunile precedente, avertizând că, în caz contrar, va trece la acționarea în instanță. Avertismentul a fost ignorat, în martie 2014 aceeași autocisternă a fost din nou surprinsă, alimentând de la hidrant și reluându-și traseul cunoscut.
Pe de altă parte, proprietățile din Hidden Valley nu sunt conectate la rețeaua publică de apă și se alimentează din cele 100 de foraje din zonă. Cum unele dintre acestea au secat, pentru scurtă vreme, locuitorii din Hidden Valley, inclusiv Selleck, au avut permisiunea de a se aproviziona cu apă din regiunea învecinată.
Povestea lui Tom Selleck nu este decât unul din incidentele care reflectă, de fapt, o problemă de mult mai mare amploare și gravitate, și anume cum se „împacă” locuitorii Californiei cu seceta.
Patru ani de secetă în California impun restricții asupra consumului de apă
California, cea mai puternică regiune agricolă a Statelor Unite, se confruntă de patru ani cu o secetă serioasă, iar specialiștii sunt de părere că acesta este doar începutul unei lungi perioade uscate. La baza ipotezei lansate de climatologi stau date statistice și studii din care se care conturează cicluri istorice alternante, de perioade cu și fără precipitații. Potrivit New York Times, guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a impus, la începutul lunii aprilie, administrației statale de control a resurselor de apă, reducerea cu 25% a consumului, pentru anul următor, măsură care va fi pusă în aplicare de cei 400 de furnizori locali de apă care deservesc 90% din populația statului. „S-a terminat cu udatul zilnic al peluzei verzi din fața casei, asta ține de domeniul trecutului”, a afirmat Brown, citat de cotidianul new-yorkez.
De la ferme la gospodării particulare, de la gazonul de pe domeniul public până la cel de pe luxoasele terenuri particulare de golf, lipsa apei, o resursă tot mai prețuită în California, se va face simțită peste tot, iar practici ca spălatul trotuarelor din fața casei, care până acum țineau de un standard normal de confort, vor constitui infracțiuni, pedepsite cu amenzi usturătoare.
Pe acest fond de îngrijorare și măsuri restrictive, conflictele sociale legate de apă, deja existente, s-au adâncit, oamenii contestând faptul că statul a impus diferențiat restricții, în funcție de regiune, consumuri sau categoria de consumatori. Mediile sociale on-line au alimentat prin diversele slogane și proteste intens vehiculate, tensiunile dintre fermieri și consumatorii casnici, dintre clasa de mijloc și cea bogată, toți fiind, în fond, nemulțumiți de faptul că măsurile de raționalizare a consumurilor le afectează mersul afacerilor, confortul casnic, și, până la urmă, bunăstarea.
Aplicarea restricțiilor care să asigure reducerea cu 25% a consumurilor, a fost lăsată la latitudinea agențiilor locale, care asigură alimentarea cu apă și care au declarat că vor să ajungă la „liman” prin conștientizare și implicarea voluntară a consumatorilor, și nu prin măsuri punitive. Cert este că toți californienii, de la mic la mare, vor trebui să mai „taie” din apa folosită la udatul gazonului, spălatul mașinilor sau chiar, la duș.
Foto: wired.com