Pe vremea când apa potabilă nu venea din perete, existau oameni care-şi câştigau existenţa din vânzarea apei pe străzi – sacagii. Ei o cărau cu cofe, doniţe din lemn sau cu sacaua, cu butoiul tras de o căruţă cu două roţi, mergând pe uliţe şi strigându-şi marfa. Ca să poată fi băută, apa era tratată de gospodine cu piatră acră, după care era pusă la limpezit. O doniţă de apă costa 5 parale, dar uneori era dată şi de pomană pentru sufletul celor morţi. I se plătea sacagiului conţinutul vasului cu apă, iar el striga în gura mare că oferă apa gratis din partea familiei respective. În locurile aglomerate, cum erau pieţele, existau sacagii care vindeau apa la pahar dintr-un burduf de piele sau dintr-un recipient din lemn ori metal. Aceasta breaslă poartă numele de sacagii, termenul de sacagiu provenind de la cuvântul turcesc saka, care însemna butoi sau poloboc.
Cei care nu îşi permiteau să cumpere apă utilizau apa direct din râu, iar pentru a se feri de microbi, apa era tratată cu piatră vânătă (sulfat de cupru). Cei mai înstăriţi îşi perimteau să construiască puţuri şi fântâni. Sacagii erau obligaţi ca la apariţia unui incediu să vină imediat acolo cu butoaiele pline, iar primul sacagiu sosit la locul incendiului era recompensat cu un florin. Dacă sacagii locuiau departe de oraş, ei trebuiau să aducă butoaiele umplute cu apă la primărie şi să le lase acolo peste noapte.
Prima fântână publică modernă gratuită a apărut la Londra, în anul 1859. Până atunci existau numeroase cazuri de îmbolnăvire cu holeră şi febră tifoidă, din cauza apei nepotabile. Din anul 1920, cele mai multe companii de alimentare cu apă au furnizat apă clorurată, ceea ce a dus la scăderea deceselor urbane.
Era pe atunci vremea sacagiilor, despre care Liviu Marian relata în scrierile sale că umblau pe uliţele bolovănoase ale urbei cu sacalele lor, unele mai mari, altele mai mici, fiecare pe măsura pungii şi calului stăpânului său, dar în vremurile moderne sacagii poartă uniformă şi ofera lor este diversificată. Există o tendinţă din ce în ce mai mare cu privire la a cumpăra apă îmbuteliată în locul celei din… perete.