Seceta prelungită obligă companiile de apă sau autoritățile care stabilesc regulile jocului în ceea ce privește alimentarea cu apă, la tot mai multe restricții asupra consumului. Măsurile luate, în diverse locuri din lume, sunt din ce în ce mai serioase și includ sistări de lungă durată, reguli speciale privind udatul spațiilor verzi și amenzi pentru nerespectarea acestora, apă cu … „porția”, sau cu …„program” și altele. Toate țintesc spre același obiectiv, și anume conservarea resurselor existente, care scad văzând cu ochii.

Cu o situație gravă se confruntă acum locuitorii din Caraibe. Săptămâna aceasta, autoritățile din Puerto Rico au prelungit măsurile de raționalizare a consumului, instituite ca urmare a secetei, ce afectează peste 2,5 milioane de oameni. 180.000 de consumatori vor beneficia de apă la robinet din trei în trei zile. 13% din populația statului este afectată de o secetă extremă și 39% de condiții de secetă gravă, potrivit autorităților. Luna iulie a fost una deosebit de aridă în Caraibe, cu doar 40 mm de precipitații, spun meteorologii. Măsurile de restricționare a consumului de apă au fost instituite la mijlocul lunii mai, în acest an, când guvernul a decretat starea de urgență și a avertizat că sunt posibile și sistări mai lungi de 48 de ore în furnizarea apei, în cazul în care seceta va persista.

Cu o datorie imposibil de achitat și o situație economică falimentară, Puerto Rico, un fel de „Grecie a emisferei vestice”, trebuie acum să facă față și vitregiilor naturii. Și alte state din Caraibe, cum ar fi Republica Dominicană, Jamaica și Santa Lucia sunt în prezent afectate de secetă.

Iarba verde de acasă…

Pe continent, lucrurile stau ceva mai bine, pentru un alt stat american afectat de secetă, dar aceasta numai după ani de restricții! În Texas, consumul de apă pentru spațiile verzi este restricționat de peste 5 ani. Reprezentanții companiei North Texas Municipal Water District au decis, la începutul lunii mai, să mai slăbească puțin lesa, permițându-le clienților să ude gazonul … de două ori pe săptămână. Dar, chiar și în zilele respective, între orele 10 și 18 este interzisă folosirea aspersoarelor și a altor sisteme automate de stropire. Compania are 1,6 milioane de consumatori, cel mai mare oraș deservit fiind Dallas.

Pe coasta de vest, California are de înfruntat, de asemenea, amenințarea secetei. Guvernatorul Jerry Brown a impus, la începutul lunii aprilie, reducerea cu 25% a consumului, casnic pentru anul următor, consumul pentru agricultură nefiind vizat. „S-a terminat cu udatul zilnic al peluzei verzi din fața casei, asta ține de domeniul trecutului”, a afirmat Brown, citat de New York Times. Măsurile impuse de Brown nu au precedent, dar în același timp, și situația care le-a generat este una nemaiîntâlnită până acum.

Guvernatorul a făcut publică intenția sa în timpul unei vizite în Munții Sierra Nevada, chiar din mijlocul unei pajiști cu iarbă galben-uscată, care în mod normal, ar fi trebuit să fie acoperită de un strat de zăpadă de cel puțin un metru! Nu ploaia, ci zăpada este cea care le lipsește californienilor, pentru că peste 70% din precipitații provin din zăpada topită, care alimentează râurile și reface rezervele din lacuri, în fiecare primăvară și vară. Potrivit măsurătorilor NASA, stratul de zăpădă este acum la 6% din nivelul său obișnuit, în timp ce anul trecut era la 24%.

California se confruntă așadar, cu spectrul unui viitor arid, iar pe acest fond de îngrijorare, au apărut diverse tensiuni sociale. Consumatorii casnici sunt nemulțumiți că fermierilor nu li se aplică aceeași măsură, iar clasa de mijloc se revoltă împotriva păturii bogate, care își permite, deocamdată, să-și păstreze frumoasele peluze verzi. Un pictorial difuzat de CBS la mijlocul lunii mai, la o lună după declarațiile guvernatorului Brown, arată imagini aeriene cu proprietățile californiene ale lui Jennifer Lopez, Kim Kardashian și Barbra Streisand. Văzute de sus, „petecele” de verdeață contrastează puternic cu peisajul galben-maroniu din jur. Cu siguranță că, odată cu punerea în aplicare a legislației care sancționează anumite comportamente de consum, vrând-nevrând și celebritățile vor trece la gazon artificial, dar până atunci, toate conflictele și toată agitația din jurul acestei chestiuni ne arată, de fapt, că, oamenii conștientizează tot mai tare gravitatea problemei.

Mai „sus” pe coasta de vest, în Canada, locuitorii insulei Vancouver trebuie să se supună unui program restrictiv de stropire a gazonului – o singură dată pe săptămână, fie între orele 1 și 6, fie între orele 4 și 9 dimineața, pentru a evita vârfurile de consum de seară. Și administrația trebuie să urmeze același program săptămânal, pentru parcuri. Specialiștii se referă la condițiile climatice actuale din Vancouver ca la o secetă „de gradul patru” iar oficialitățile spun că programul a dat deja roade, pentru că cererea de apă în sezonul de vârf a scăzut, oamenii fiind mult mai conștienți că resursele trebuie conservate. Luna iunie este relativ ploioasă în Vancouver, având o medie de 12 zile de precipitații, departe de a fi atinsă în acest an, când nivelul apei din acumulări este vizibil mai scăzut.

Vara, la țară …

Fără o declarație oficială de secetă în România, este bineștiut faptul că în verile uscate, alimentarea cu apă a zonelor rurale are tot felul de sincope. Lucrurile sunt legate, la noi, nu numai de resursele naturale, cât, mai ales, de infrastructura insuficient dezvoltată. Cu toate acestea geografia și clima au un rol hotărâtor. Județele Iași și Botoșani se confruntă frecvent cu acest neajuns, aproape în fiecare an instituind un program de distribuire al apei în zonele rurale.

Operatorul ieșean de apă ApaVital are stabilit, în prezent, un program de furnizare a apei
care variază de la 4 la 12 ore/zi, în peste 20 de sate din județ. Pe site-ul companiei se arată că măsurile sunt justificate de consumul mare, folosit în general la irigat, menținerea nivelelor din rezervoare pentru furnizarea apei pe timpul programului și de aplicarea unui plan de restricții în perioade deficitare, conform dispoziției Administrației Naționale Apele Române.

În luna august, și operatorul hunedorean Apa Prod a anunțat furnizarea apei potabile în șase localități din județ, cu „program”, șase ore pe zi. Motivul îl reprezintă reducerea debitelor sursei locale de apă. Deși Aquatim nu a recurs la furnizarea apei cu program, probleme apar în fiecare an și în județul Timiș, în perioadele caniculare, când oamenii folosesc multă apă la udatul grădinilor, câteva din localitățile frecvent afectate fiind Săcălaz, Izvin și Ciacova.

Foto: Puerto Rico Drought, latino.foxnews.com