Însorita Spanie, mai exact Insulele Canare, semnează o premieră inedită, de care se va bucura o lume întreagă! Pe insula Lanzarote, a fost inaugurat, recent, primul muzeu subacvatic din Europa! Acesta este situat în largul coastei, la o adâncime de 12-14 metri, şi constă în seturi de sculpturi ce rezistă perioade mari de timp sub apă. Lucrările sunt opera artistului britanic Jason de Caires Taylor, cel care a debutat cu acest stil, în Cancun şi Granada – Caraibe.
Acesta realizează sculpturi realiste ale unor persoane şi apoi le plasează pe fundul mării. Odată cu timpul, aceste sculpturi se degradează şi evoluează diferit, dupa ce intră în contact cu diferitele tipuri de viaţă marină. Fie că în jurul lor se răsucesc alge, sau coralii cresc pe ele, aceste sculpuri devin în timp o operă de artă în sine, susţine artistul. Cele mai multe statui create de Taylor, în număr de 400, au fost “expuse” în apele limpezi din Mexic.
Muzeul din Canare este unul contemporan, lucrările fiind sugestive, ancorate perfect…nu doar în apă, ci şi în realitate. Sculpturile primului muzeu subacvatic sunt, în fapt, numeroase figuri umane, persoane ocupate cu telefoane mobile, mergând pe jos, făcându-şi poze etc. Un alt detaliu, numit pluta Lampedusa, înfăţişează o barcă cu oameni ce aşteaptă disperaţi ajutor, reprezentând criza refugiaţilor în curs de desfăşurare.
Iniţiatorii muzeului susţin că sculpturile subacvatice şi muzeul în sine vor fi o rampă extraordinară de promovare şi creştere a plantelor şi animalelor, simbolizând relaţia de simbioză dintre oameni şi natură.
Sculpturile sunt realizate dintr-un ciment marin, cu termen de viaţă de…sute de ani. „Cu cât mai mult timp se vor afla sub apă, cu atât mai gros va fi stratul de calciu depozitat, astfel încât acestea vor începe să se facă cu timpul de nerecunoscut”, a declarat artistului britanic Jason de Caires Taylor.