Legătura omului cu apa e una mistică. Cei care au fost fascinaţi de studiul ei au ajuns la concluzii uimitoare, legate de lichidul dătător de viaţă, de la demonstrarea faptului că apa are memorie şi până la certificarea ei drept medicament în cazul diferitelor afecţiuni extrem de grave. Cum este, însă, să trăieşti pe apă, să te mişti pe apă, să mănânci sau să dormi pe apă ştiu puţini. În fapt, aceia care au şansa ori…neşansa de a-şi scrie destinele pe maluri şi valuri!
În lume, există câteva locuri inedite, în care singurul peisaj pe care îl pot admira cei care-şi duc traiul acolo e dat de apă. Nesfârşită. Este şi cazul celor din aşezarea Ko Panyi, Thailanda, majoritari pescari ce-şi duc traiul în case pe picioroange, fără fundaţie deci. Populaţia numără în jur de 2000 de oameni, adică vreo 200 de familii musulmane din Java. În sat există o şcoală cu un teren de fotbal plutitor, inspirit de FIFA World Cup din 1986, ce constituie o atracţie inedită pentru puţinii turişti care ajung în zonă, doar în sezonul uscat. Oamenii… întinderilor nesfârşite de apă trăiesc, firesc, din pescuit, şi asta de sute de ani.
Un alt loc plutitor, în care-şi duc viaţa peste 600 de oameni, este Halong Bay din Vietnam. Tot pescuitul este cuvântul de ordine pentru că nu există alternative: micile bucăţi de pământ sunt prea stâncoase pentru putea fi exploatate în vreun fel.
Şi Olanda este pe harta imaginară a locurilor preapline de apă, prin Veneţia ei, orăşelul Giethoor. O reţea de canale de 7,5 kilometri străbate întinderea construită în anul 1230 de fugari din Marea Mediterană. În prezent, aici, trăiesc în jur de 3000 de suflete. În localitate nu există maşini, circulându-se numai pe apă sau pe cele 50 de poduri de lemn ce taie canalele.
Peru vine tare din urmă, cu aşezări incredibile pe ape, în Uros, locuinţe construite complet de oamenii cu rădăcini pre-incaşe de pe Lacul Titicaca. Aici se găsesc în total 42 de case temporare, oamenii renunţând la ele când devin impracticabile. Ei adaugă straturi noi de stuf, la fiecare două săptămâni pentru a-şi asigura confortul. Locuitorii de pe cele mai mari insule trăiesc exclusiv din turism, vânzând suveniruri celor care ajung acolo.
Aşezări inedite mai există în Kampong Ayer, o regiune care ţine de capitala statului Brunei, acolo unde 10% din populaţia totală trăieşte pe…picioroange, în Ganvie, Africa sau în Kay Lar Ywa, o asezare din Myanmar.
Ceea ce nouă ni se pare de neconceput, altora le e viaţă căci, nu-i aşa, nu-i da omului cât poate să ducă…o va face!