Strâmtoarea Akashi Kaikyo desparte insula Awaji de Kobe şi are parte de vreme capricioasă şi periculoasă ca, de altfel, întreaga Japonie. În urma a două tragedii din anul 1955, când două feriboturi s-au scufundat, provocând moartea a 168 de persoane, Ţara Soarelui Răsare a luat decizia să ofere o alternativă la traversarea strâmtorii, implicit a dat startul unei mega construcţii de ridicare a unui pod. Cum japonezii nu glumesc, au hotărât să ridice nu orice fel de infrastructură, ci cel mai lung pod suspendat din lume!

Construcţia sa a debutat în 1988, a durat zece ani şi a necesitat o investiţie de 500 de miliarde de yeni, adică 3,5 miliarde de euro! Podul poartă numele strâmtorii, Akashi Kaikyo, are o lungime totală de 3.911 metri şi o deschidere principal de 1.991 de metri. Celelalte două deschideri au câte 961 de metri lungime, iar turnurile care le despart ajung până la 282 de metri înălţime. Podul este proiectat să reziste la seisme de 8.5 grade şi la vânturi de până la 286 km/h şi este străbătut zilnic de 23.000 de autovehicule.

Cel mai lung pod suspendat din lume atrage mii de turişti, iar mediatizarea de care bucură şi în prezent este una majoră.

Interesant de precizat este şi că, potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei, care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum şi o multitudine de insule mici, în număr de peste 5000.