Astăzi și mâine, la sediul Stației de Epurare din Timișoara, sub egida Fundației Aquademica, se desfășoară ediția a treia a evenimentului deja binecunoscut, numit Clubul Epuratorilor. Clubul a fost, din start, gândit drept o asociație profesională, un loc al discuțiilor concrete și aplicate, al schimburilor de opinii, între oameni care se confruntă cu aceleași provocări sau probleme.

Au sosit la Timișoara șefi de stații de epurare, reprezentanți ai departamentelor de Calitate-Mediu, ingineri, din Galați, Tecuci, Arad, Satu Mare, Buzău, Târgu Mureș, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Cluj, Constanța, Mangalia, Deva, Hunedoara, pentru a sta la aceeași masă și dezbate problema operării regionale a stațiilor de epurare. Un alt punct al agendei de lucru a fost programul de monitorizare a funcționării acestor obiective importante din angrenajul oricărei companii de apă și canal.
Președinta Fundației Aquademica și șefa Stației de Epurare Stan Vidrighin, în același timp, Elena Săvescu, și-a întâmpinat oaspeții cu o mulțime de subiecte și teme de discuție, de la ultimele noutăți legislative, la prevederile programelor europene sau lansarea de platforme naționale informatizate pentru stațiile de epurare.

Colegii din țară, prezenți la Timișoara, și-au prezentat proiectele și planurile de viitor imediat, au indicat punctele fierbinți, dar și cele care funcționează în parametri ideali, au explicat, pe studii de caz, ce n-a mers, de ce și cum au găsit soluțiile salvatoare.

„A fost o primă zi reușită, cu concluzii clare și impresii optimiste: doar împreună, putem reuși în tot ceea ce facem! Domeniul stațiilor de epurare este unul complex, iar consultările cu alții ca noi fac mult bine, aduc lămuriri și idei, pentru perspectivele imediate de dezvoltare a acestor adevărate uzine pe care le gestionăm”, a declarat Elena Săvescu.

Mâine, participanților la dezbaterile din cadrul Clubului Epuratorilor de la Timișoara li se va alătura un grup de 50 de persoane din Serbia, angajați ai diverselor stații de epurare, de data aceasta din țara vecină.