Vara asta se poartă… managementul resurselor umane, ne arată agenda de lucru a fundației Aquademica. Două seminarii pe tema managementului de personal au avut loc în perioada de vară, la sediul societății Aquatim, membru fondator al Fundației româno-germane Aquademica. Participanții au avut ocazia de a afla de la specialiști germani, salariați ai Primăriei München, cum se lucrează „nemțește” când este vorba de probleme de personal.

În cadrul seminarului din luna iunie au fost abordate aspecte legate de dimensionarea locului de muncă, fișa postului, salarizare și evaluarea personalului. În iulie, specialiștii germani au reluat tema managementului de personal, cu accent, de data aceasta, pe sănătatea în muncă. A fost prezentată strategia de personal din cadrul direcției ape uzate a Primăriei Tehnice din München și o expunere generală a unui departament de management al sănătății în muncă, lectorii aducând în discuție
exemple concrete și factori de succes.

Nicoleta Lungar, participantă la cel mai recent seminar Aquademica și având la activ și o experiență de lucru de câțiva ani în Germania, apreciază metodele nemțești: „Este firesc ca odată ce o firmă a investit în angajați, prin cursuri, seminarii, pregătire profesională, să se preocupe ca aceștia să fie sănătoși, și, implicit, apți de muncă cât mai mult timp.” În cadrul seminarului de sănătate în muncă a fost prezentat și un proiect de prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, implementat la Primăria Tehnică din München. Rezultatele studiului de caz realizat au fost bune, demonstrând scăderea riscului de îmbolnăviri, prin scăderea numărului de zile de concediu medical, îmbunătățirea rezultatelor testelor medicale, a parametrilor fizici și a datelor biometrice și aprecierea pozitivă a participanților la acest program.