Peste 5.000 de membri ai Asociației Internaționale a Apei (IWA) s-au întâlnit la Brisbane, în Australia, la începutul lunii octombrie, cu ocazia Congresului Mondial al Apei. Prin tematicile abordate, ediția din 2016 a evenimentului a canalizat atenția participanților înspre colaborare, planificare și acțiune la nivel mondial, pentru materializarea acelei viziuni a viitorului în care lumea va fi mai conștientă de problematica apei.
La congres au fost lansate câteva inițiative de acest gen, care urmăresc să sprijine, prin parteneriate internaționale, rezolvarea unor probleme globale, cum ar fi planul internațional de acțiune pentru combaterea secetei sau ghidul adresat operatorilor serviciilor de apă și autorităților de reglementare pentru implementarea cerințelor obiectivului numărul șase al Națiunilor Unite pentru dezvoltare sustenabilă: asigurarea accesului la apă și canalizare pentru toți locuitorii planetei. Un alt document interesant lansat la manifestarea de la Brisbane a fost un raport internațional ce prezintă consumul casnic de apă pe glob. Acesta poate varia de la 28 la 631 de litri pe zi, cifrele rezultând din al 12-lea anuar internațional de statistici pentru servicii 2016. Noutatea absolută prezentată la congres este un portal interactiv care permite utilizatorilor să facă comparații grafice, între diferite orașe, în ceea ce privește consumurile lor de apă, tarifele practicate și modul de reglementare al serviciilor respective.
Congresul Mondial al Apei a dedicat o secțiune specială principalelor schimbări din orașe, companii de utilități și industria apei. Orașele viitorului trebuie să își „regândească” relația cu apa astfel încât infrastructura lor să fie mai rezistentă și mai flexibilă la noile schimbări de mediu. Problematica gestionării apei de ploaie, spre exemplu, este una globală, care va juca un rol important în tranziția spre orașele viitorului, au fost de acord specialiștii prezenți.
Asociația Română a Apei (ARA), membră a IWA, a participat la congresul australian cu o delegație de circa 25 de specialiști. Ilie Vlaicu, director general al Aquatim și prim-vicepreședinte al ARA, este de părere că evenimentele de asemenea amploare cu tot ceea ce angrenează ele, expoziții, conferințe, simpozioane sunt un bun prilej de a vedea direcțiile de dezvoltare din domeniu, ultimele tendințe și cum sunt abordate sau soluționate problemele apărute. „Este cert că se vor schimba normele de proiectare pentru canalizare, astfel încât canalizările să nu mai inunde orașele la ploile puternice. De fapt, ceea ce se schimbă este întreaga filosofie de gestionare a apelor de ploaie… Schimbările climatice produc efecte la nivel global, iar cei din industria apei au înțeles că este necesar să schimbe abordarea problemei, la rândul lor, ca să facă față provocării.”, a precizat Ilie Vlaicu. Managerul Aquatim a mai adăugat câteva detalii referitoare la noutățile apărute în tratarea apei potabile și a celei uzate: „În ce privește nămolul provenit din stațiile de epurare, o altă problemă care dă de furcă companiilor de apă din toată lumea, nu s-a identificat o soluție general valabilă. Nămolul este mai degrabă, o problemă de mediu, a cărei soluționare este una locală. Există o anumită tendință spre valorificarea energetică a nămolului, dar, pentru fiecare caz în parte strategia potrivită trebuie aleasă în funcție de specificul local.În domeniul potabilizării apei, se pare că tehnologiile cu membrane câștigă tot mai mult teren. Filtrarea apei prin membrane se face la nivel molecular, practic mărimea porilor membranei determină care molecule trec prin aceasta și care nu.”