Aquatim a demarat, la sfârșitul lunii februarie, o lucrare de modernizare a rețelei de canalizare, menită să îmbunătățească preluarea unor debite mari de apă de ploaie prin canalizarea orașului, în zona pasajului Jiul, un punct vulnerabil, în cazul ploilor deosebit de puternice. Lucrările sunt executate în paralel cu cele ale Primăriei Timișoara, de lărgire a pasajului și reabilitare a utilităților de apă și canalizare de pe str. Jiul.

Soluția de gestionare a apelor, propusă de Aquatim, va rezolva preluarea unor debite mari într-un timp scurt, evitând acumularea lor în zona pasajului. Apele pluviale scurse de pe carosabil vor fi preluate de o stație de pompare, investiție deja realizată de Primăria Timișoara, și transportate prin colectorul nou de pe strada Jiul, executat în 2016 de Aquatim, la o instalație de separare a hidrocarburilor și suspensiilor. După separare, apa pluvială va fi deversată în Bega.

Stație de separare subterană, situată pe Splaiul Nicolae Titulescu, face obiectul lucrării aflate în derulare. Investiția, susținută de Aquatim, din fonduri proprii, are valoarea de 419.726 lei și se va finaliza în luna mai 2017.

Inundarea pasajelor la averse deosebit de puternice, prin refularea canalizării, se produce la depășirea capacității conductelor. Ca orice sistem de canalizare, nici cel din Timișoara nu poate face față unor debite excepționale, peste capacitatea sa proiectată. Canalizarea Timișoarei, în lungime de peste 560 km, este unitară, adică preia laolaltă apa provenită din precipitații și cea uzată, provenită din gospodării sau procese industriale. Schimbările climatice au impus noi reguli de execuție pentru sistemele de canalizare, și anume separarea apei de ploaie de apa uzată menajeră. Realizarea integrală a unui sistem nou de canalizare într-un oraș de mărimea Timișoarei nu se pune în discuție, dar investițiile societății Aquatim, corelate cu cele ale municipalității vor avea în vedere adaptarea la noile cerințe, prin realizarea unor soluții de gestionare a debitelor mari de apă de ploaie vehiculate prin canalizare.