Un centru educațional în aer liber, unde copiii să învețe despre apă, proiect gândit de Fundația Aquademica și Asociația Urban Survey, a câștigat concursul de proiecte Urbaniada, și, implicit, o finanțare de 75.000 de Euro, de la ING Bank, pentru realizarea sa.

Aquapic, căci acesta este numele viitorului centru educațional, va fi amenajat în incinta fostei Uzine de Apă Industrială a Timișoarei, situată pe strada Mistral, în apropierea Râului Bega. Copiii vor avea ocazia să înveţe despre apă, mediu și viață, într-un mod activ, prin joc și experiment. Spațiul verde generos și clădirea vechii uzine, cu farmecul arhitecturii începutului de secol XX, vor deveni un imens experimentarium pentru cei mici, un loc în care cunoașterea va fi o aventură. La Aquapic, pe copii îi așteaptă, experimente chimice, studiul la microscop, instalații-joc care vor prezenta, interactiv, transportul apei în casă și în oraș, concursuri de navomodelism și multe altele, ideea centrului fiind cea de educație alternativă, care să sprijine procesul de învățământ. Centrul, destinat copiilor între 5 și 12 ani, va fi unul inedit, nu doar în Timișoara, ci și în vestul țării.

Urbaniada, competiția ideilor care fac mai bună viața în oraș, acum la a doua ediție, este organizată de The Institute, reprezentat legal de Fundația Gala Societății Civile, pentru ING Bank Romania. Proiectele câștigătoare Urbaniada au primit finanțare în valoare totală de 250.000 de Euro. Proiectele au fost jurizate de arhitecți, specialiști în finanțe și management, persoane cu competențe în comunicare, resposabilitate socială, după criterii de evaluare care au avut în vedere impactul social și urban, originalitatea, dar și fezabilitatea și sustenabilitatea acestorara.

Proiectul timișorean a concurat cu alte 50 de propuneri din țară și s-a clasificat printre cei 8 finaliști. Acesta va demara în luna martie, odată cu semnarea contractului de finanțare, și va fi finalizat la începutul lunii octombrie, prin lansarea publică a centrului.