CASCADA și TANAGRA sunt acronimele a două proiecte inovative, în derulare la Aquatim, prin care salariații societății vor beneficia de cunoștințele și experiența rezultate în urma colaborării cu echipe de experți din domeniile mecanic, electrotehnic, hidraulic, IT și automatizări.

CASCADA vizează dezvoltarea de soluții software și hardware pentru centralizarea și optimizarea sistemelor SCADA, de control automat și conducere la distanță a proceselor de la stațiile de tratare și epurare, iar TANAGRA are ca obiect transferul de cunoștințe privind exploatarea pompelor de apă pluvială din sistemele de canalizare, prin identificarea soluțiilor mecanice, electrice și hidrodinamice adecvate.

Aquatim are o experiență de peste 10 ani în exploatarea sistemelor SCADA, acestea funcționând, cu succes, la stațiile de tratare și epurare din Timișoara.

Proiectul CASCADA lucrează cu sistemele de automatizare implementate la investițiile noi din județul Timiș, cum ar fi stația de epurare din Sânnicolau Mare, stația de tratare a apei din Făget și mai multe stații de pompare a apei uzate instalate pe rețelele de canalizare.

„CASCADA ne ajută la urmărirea proceselor tehnologice implementate, pentru că, prin acest proiect, noi urmărim să optimizăm aplicația software folosită în stațiile de tratare, epurare și pompare a apei uzate existente. Practic, aceasta înseamnă să concentrăm datele de proces pe cât mai puține variabile SCADA, pentru o funcționare eficientă a aplicației”, explică Emil Loș, inginer electrotehnist, implicat în proiectul CASCADA.

Atât CASCADA, cât și TANAGRA vor furniza specialiștilor Aquatim informații valoroase în perspectivă, de ajutor la stabilirea cerințelor cuprinse în caietele de sarcini ale viitoarelor programe mari de investiții ale companiei.

În ambele proiecte, Aquatim a făcut echipă cu Universitatea „Politehnica” Timișoara, coordonator al acestora. Fiecare proiect dispune de un buget de 460.000 de lei, fonduri nerambursabile guvernamentale, asigurate prin programul Bridge Grant 2016, al Ministerului Educației și Cercetării.