Șase mari proiecte de infrastructură în domeniul gestionării apei vor beneficia de investiții în valoare de 155 milioane de euro din Fondul de Coeziune, în scopul îmbunătățirii colectării, tratării și distribuției apei în întreaga țară, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, dat publicității în luna septembrie.

Cele șase proiecte cuprind: 18 milioane de euro pentru, printre altele, construcția și reabilitarea a 18 foraje și a trei stații de tratare a apei în județul Argeș, 6,3 milioane de euro pentru extinderea rețelei de distribuție a apei în județul Dâmbovița; 21 de milioane de euro pentru lucrări în județul Maramureș în vederea extinderii rețelei de distribuție a apei cu aproximativ 60 de km; 46 de milioane de euro pentru construcția și modernizarea a 7 stații de tratare a apei în județul Prahova. De 12,6 milioane de euro va beneficia județul Satu Mare, prin noi foraje și extinderea rețelei de canalizare cu 40 de km și de 51 de milioane de euro județul Vaslui, prin extinderea și reabilitarea a peste 130 de kilometri din rețeaua de alimentare cu apă.

Tot în luna septembrie, a fost semnat contractul de finanțare pentru extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea. Investițiile prevăzute, în valoare de 245 milioane euro sunt finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Uniunii Europene. Proiectul va asigura dezvoltarea a circa 530 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare, la standardele europene de calitate și a cinci stații de tratare a apei potabile și trei stații de epurare a apei uzate.

Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) este cel mai mare program operațional al României și al doilea, ca mărime, din Uniunea Europeană. POIM 2014-2020 este un program important prin valoarea alocării nerambursabile (de peste 9, 4 miliarde euro) și, mai mult, un program strategic pentru țara noastră, având în vedere faptul că asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Foto: Alin Zelenco