Timişoara găzduieşte, în 5 şi 6 octombrie, cea de-a 6-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Eco-Impuls 2017. Tema de anul acesta este „Urbanism și Infrastructură” şi va reuni specialişti din cadrul operatorilor de servicii publice, companii de prestigiu furnizoare de echipamente sau prestatoare de servicii, mediul universitar şi institute de cercetare. Domeniile principale cărora Eco-Impuls se adresează sunt serviciile de apă-canal şi deşeuri.

Pe lista manifestărilor Eco-Impuls 2017 se regăsește și concursul pe meserii „Stan Vidrighin”, dedicat instalatorilor, care anul acesta vine cu noi surprize. Cea mai mare dintre ele este înscrierea a echipe de la peste 10 companii de apă în competiție.

Locul evenimentului va fi în incinta Staţiei de epurare a apelor uzate din Timişoara, strada Păstorilor nr. 1. Organizatorii conferinţei sunt: Fundaţia Româno-Germană Aquademica, Aquatim SA, Asociația Română a Apei – Comitetul Teritorial Vest, Universitatea Politehnica Timișoara.

An de an, evenimentul de la Timișoara este aşteptat cu interes de către reprezentanţii companiilor şi firmelor din toată ţara, dar şi de către oaspeţii sosiţi din străinătate, fiind cea mai bună oportunitate pentru a schimba opinii ştiinţifice şi noutăţi tehnice din domeniul apei şi al canalizării.

Prima zi a Eco-Impuls debutează joi dimineaţa, la sediul Staţiei de Epurare, cu mesajele de bun venit ale gazdelor şi prima sesiune de prezentări, centrată pe problematica sistemelor de conducte, soluții si tehnologii pentru infrastructura urbană: extinderea și renovarea fără săpătură a sistemelor gravitaționale și a celor sub presiune; sisteme pentru retenție. Urmează lucrări ştiinţifice pe tema nanotehnologiei în tratarea apelor uzate – rezultate și posibilităţi.

Speakerii vor mai aborda: soluţii moderne și durabile pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de apă – canal – cămine din polipropilenă, tratarea apei-tehnologii din secolul 21, sisteme compacte de potabilizare a apei utilizând procese ecologice de oxidare avansată și biofiltrare. Tot în 5 octombrie, se va desfăşura concursul „Stan Vidrighin”, dedicat instalatorilor de la companiile de apă.

A doua zi, sesiunile de prezentări continuă, la sediul Staţiei de Epurare, cu intervenţii importante din partea oaspeţilor evenimentului: Experiența germană în gestionarea serviciilor publice: Hep Monatzeder, Peter Koestner, Primăria München, Urbanism and Data Infrastructure, sau Smart Condition Monitoring, analiza asupra învățământului de mediu în universitățile tehnice din România.