În cadrul conferinței Eco-impuls din octombrie, de la Timișoara, s-a desfășurat și tradiționalul concurs dedicat instalatorilor, organizat de societatea Aquatim, Fundația Aquademica și Universitatea Politehnica Timișoara.

Concursul a câștigat tot mai multă popularitate în rândul angajaților companiilor de apă, cu responsabilități în mentenanța rețelelor de apă și canalizare. 12 echipe de la companii de apă din România s-au întrecut în pricepere și viteză, pe o platformă special amenajată la stația de epurare din Timișoara. Probele de concurs au constat în execuția unui branșament într-o conductă sub presiune – prin electrofuziune –, și a unui racord de canalizare. A fost prezentată în competiție și tehnologia de inspecție video a conductelor, utilizată în practică, la depistarea branșamentelor ilegale.

Juriul a fost format din teoreticieni și practicieni ai domeniului apei: prof. univ. dr. ing. Ion Mirel, conf. dr. ing. Constantin Florescu, Nicolae Păcurar (HTI), Marius Pop (Funke) și Mădălin Piescu (Aliaxis).

Câștigătorii ediției 2017 a concursului “Stan Vidrighin” au fost: locul I – Aqua Caraș, locul II – Compania de Apă Arad, locul III – Compania de apă Someș (Cluj). Competiția a scos în evidență aspecte specifice muncii în exploatarea rețelelor de apă și canalizare.

Concurenții au reușit să realizeze un branșament nou pe o conductă din polietilenă, sub presiune (adică prin care curge apă!), în mai puțin de 5 minute. Și aceasta fără să oprească apa „consumatorilor”. Colierul de branșare, robinetul de concesie și țeava au fost montate fără niciun șurub și nicio cheie. Metoda asigură, în timp, un branșament sigur, care nu este atacat de rugină. Concurenții au realizat un racord de canalizare etanș în mai putin de 1 minut și au făcut o inspecțe video a branșamentului în mai puțin de 5 minute.

Câștigătorii, cei din echipa Aquacaraș, au fost constanți în toate probele, ceea ce le-a asigurat punctajul care i-a adus pe primul loc.

Materialele necesare desfășurării competiției, diplomele și premiile destinate câștigătorilor și participanților au fost puse la dispoziție de sponsorii acestei ediții, HTI, Funke, Aliaxis și Termo Tools.