Fundaţia Româno-Germană Aquademica organizează în perioada 21-22 martie 2017, seminarul „Exploatarea sistemelor de canalizare”. Acesta va avea loc la Centrul de formare profesională, din incinta Staţiei de Epurare ”Stan Vidrighin”, din Timișoara.

Experiența ne-a demonstrat că activitatea de exploatare a sistemelor de canalizare ocupă un loc important pe lista cheltuielilor de bază ale unui operator de alimentare cu apă și de canalizare. Cunoașterea detaliată a operațiunilor incluse în această activitate este necesară, în special în contextul schimbărilor climatice care aduc, an de an, ploi torențiale de intensitate tot mai mare. În urma ploilor, sistemul de canalizare refulează în gospodării sau pe stradă provocând chiar pagube materiale, dar, mai ales, nemulțumirea consumatorilor și, prin urmare, creșterea numărului de reclamații adresate operatorilor.

Fundația Aquademica pune accent pe acest aspect și propune seminarul menționat, care abordează cu precădere metodele de curățare a canalizării, ca prim pas pentru orice altă activitate de exploatare a canalizării.

Prognozele referitoare la sistemele de canalizare indică o posibilă creștere a depunerilor de materii grosiere, din cauza tendinței de trecere de la sistemele unitare de canalizare la cele separative și a scăderii consumului de apă potabilă, în urma contorizării. Astfel, va dispărea efectul de autocurățare a canalizării, iar depunerile vor fi din ce în ce mai mari. Prin urmare, va fi nevoie de un program complex de curățare și întreținere a sistemelor de canalizare, ceea ce poate duce la creșterea cheltuielilor companiei. Este nevoie, totodată, de o pregătire profesională temeinică a personalului din exploatare în ce privește metodele practice utilizate în prezent și utilajele necesare. Din păcate, la nivel mondial există foarte puțină literatură în ceea ce privește metodele optime de curățare a canalelor.  Fundația Aquademica încearcă să aducă informații de actualitate în această zonă, utile companiilor de apă din România.