Proiectul de reabilitare și extindere a sistemelor de apă și apă uzată din județul Alba, în valoare de peste 114 milioane de euro (fără TVA), a primit „undă verde” pentru finanțare de la Uniunea Europeană. Astfel, UE va finanța proiectul cu 86,7 milioane de euro, la această sumă adăugându-se 13,2 miliaone de euro de la bugetul statului, 2 miliaone de euro de la bugetele locale, ca beneficiari finali ai investițiilor, iar beneficiarul proiectului, societatea APA CTTA SA Alba, va contribui cu 12 milioane de euro.

Proiectul cuprinde trei contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operaționale și nouă contracte de lucrări, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată, după cum urmează:
– reabilitarea aducțiunilor Galda-Teiuș-Aiud-Ocna Mureș și Galda-Blaj;
– extinderea si reabilitarea aducțiunilor Câmpeni-Abrud și Câmpeni-Baia de Arieș;
– extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare în Alba Iulia, Pâclișa, Ighiu, Țelna, Abrud și Baia de Arieș, Arieșeni, Aiud – Lopadea Nouă, Cistei și Bucerdea Grânoasa- Crăciunelu de Jos;
– extinderea rețelei de apă uzată în Unirea, Războieni, Blaj;
– construirea stațiilor de epurare a apei uzate în Abrud și Baia de Arieș, reabilitarea stațiilor de tratare a apei potabile în Zlatna și Mihoiești (Câmpeni).

Proiectul continuă dezvoltarea integrată a sistemelor de apă și apă uzată în aglomerările cu o populație între 2.000 și 10.000 de locuitori. Peste 100.000 de locuitori din aria de deservire a sistemelor zonale de alimentare cu apă Alba, Zlatna, Apuseni și Arieseni, vor beneficia, astfel, de alimentare cu apă. De servicii de canalizare noi sau îmbunătățite vor beneficia circa 23.000 de locuitori din șapte aglomerari – Alba Iulia, Ighiu, Aiud-Lopadea Nouă, Blaj, Săncel, Abrud, Baia de Arieș, Unirea și Războieni.

Foto: ravconstruct.ro