Chimicalele – le consumăm, le absorbim prin piele, le inhalăm… Sunt peste tot. De exemplu, un studiu a relevat că femeile își pun pe corp zilnic aproximativ 168 de chimicale! Acest număr incredibil reprezintă numai produsele de îngrijire personală (șampon, loțiuni, machiaj etc), fără a include produsele de curățenie, pesticidele și fertilizatorii pe care îi folosim. Deși majoritatea produselor sunt nepericuloase, unele au un impact semnificativ, în special asupra apei pe care o bem.

Cum influențează aceste produse de uz zilnic apa potabilă? În primul rând, intră în apa de suprafață, care ajunge în mări și oceane sau la uzinele de tratare a apei. Sau se infiltrează în pământ, ajungând în pânza freatică. Odată intrate în sursele de alimentare cu apă, contaminează apa potabilă și pot afecta nu numai mediul înconjurător, ci și sănătatea publică.

Din fericire, putem face mici modificări în rutina zilnică pentru o apă mai curată. Iată mai jos 6 moduri în care puteți preveni poluarea apei:

  1. Informați-vă cu privire la produsele cosmetice pe care le folosiți, verificați etichetele, să nu conțină polipropilenă și polietilenă. Microparticulele din aceste materiale sunt prea mici pentru a fi îndepărtate la uzinele de tratare a apei, dar atrag și absorb chimicale periculoase ca niște bureți, poluând apa și solul pe termen lung.
  2. Nu aruncați medicamentele nefolosite sau expirate în toaletă. Acestea vor ajunge în sursele de apă, poluându-le. Întrebați mai bine la farmacii; unele au programe de returnare a medicamentelor expirate sau nefolosite.
  3. Dacă locuiți la casă, atenție la fertilizatorii pe care îi folosiți pentru gazon (întrebați un specialist de cât fertilizator e nevoie pentru suprafața respectivă sau folosiți fertilizatori organici). De asemenea, dacă spălați mașina acasă, rețineți că apa cu detergent se infiltrează în sol și ajunge în pânza freatică. Cel mai sigur este să duceți mașina la o spălătorie auto.
  4. Adunați resturile produse de cățelul dumneavoastră când ieșiți cu el la plimbare, altfel, acestea se infiltrează în sol și în pânza freatică.
  5. Nu aruncați uleiul și grăsimea în chiuvetă sau în toaletă. Acestea provoacă depuneri pe conducte, obturându-le în final și producând daune. Cel mai bine este să puneți uleiul folosit într-un borcan pe care fie îl aruncați la gunoi, fie îl duceți la un centru de colectare.
  6. Dacă locuiți la casă și aveți fosă septică, aceasta trebuie verificată periodic pentru a vă asigura că nu are pierderi. Exfiltrațiile din fosa septică pot fi foarte periculoase, în special dacă aveți și foraj.

Este ușor să asociem poluarea apelor cu activitățile desfășurate de fabrici sau de industria grea, dar de fapt fiecare dintre noi contribuim zilnic la acest fenomen. Micile schimbări în rutina zilnică menționate mai sus pot contribui la un viitor mai curat, cu ape mai limpezi.