21 august 1986 rămâne o zi plină de mister… Atunci, Lacul Nyos din Camerun a șocat o comunitate întreagă și a ucis 1700 de persoane!

În acea zi, localnicii au fost alarmati de un zgomot puternic venit din interiorul apelor și de un puternic cutremur de pământ. Instantaneu, un șuvoi de apă a țâșnit din mijlocul lacului si un uriaș nor alb cu o lungime de peste 100 de metri a acoperit tot. Imediat după episodul înfricoșător, animalele și oamenii au început brusc să leșine. Pe o rază de aproximativ 25 de kilometri, nimeni nu a rezistat atacului misteriosului nor, iar dintre sutele de persoane afectate, doar câteva și-au mai revenit.

Norul a dispărut după două zile, lăsând în urmă aproximativ 1700 de victime umane și mii de animale moarte. Din primele localități atinse de norul ucigaș, doar patru persoane au supravietuit. De atunci, lacul și-a schimbat aspectul, dar și numele. Apele au devenit întunecate și pline de plante moarte, motiv pentru care Lacul Nyos este cunoscut acum ca și „lacul mortii”…

Specialiștii nu sunt siguri nici în prezent de originile dezastrului, cert fiind faptul că norul a fost format în mare parte de dioxod de carbon cu o concentratie extrem de mare. Când o persoană inhalează mai mult de 15 procente de CO2, survine decesul. Cel mai probabil, dioxidul de carbon a fost eliberat în aer de o eruptie vulcanică, eruptie ce a dus la prăbușirea unei părți a lacului într-o uriașă cavernă plină cu gaz. Lacul Nyos continuă și în prezent să emane dioxid de carbon, la 33 de ani de la producerea catastrofei.