În fiecare an, creaturi unice și noi sunt descoperite în adâncurile mărilor. Între timp, omenirea tratează oceanele ca și cum ar fi „de unică folosință”, umplându-le cu plastic, schimbându-le aciditatea prin emisiile de carbon și reducându-le abundența naturală.

Aproximativ 10 milioane de tone de deşeuri ajung în mările şi oceanele lumii în fiecare an. Materiile plastice, în special deşeurile de ambalaje din plastic, precum sticlele de băuturi şi pungile de unică folosinţă sunt de departe principalul tip de deşeuri găsite în mediul marin, iar acestea reprezintă o ameninţare serioasă pentru oceane, deoarece se degradează foarte lent şi poluează apele o lungă perioadă de timp.

Cea mai mare problemă este în Asia de sud-est, acolo unde primii patru mari poluatori, China, Indonezia, Tailanda și Vietnam sunt responsabili pentru aproape jumătate din deșeurile de plastic. Nu doar oamenii sunt afectați de poluare, pentru că plasticul ucide în jur de 100 de mii de vietăți marine pe an. Deși biodegradabile, aceste gunoaie au o rată de descompunere foarte mare, între 50 și 600 de ani, în funcție de material.

Afectarea vieţii marine este severă, plasticul se găseşte în stomacul balenelor şi al peştilor, ţestoasele sunt sufocate de pungile de plastic pe care le confundă cu meduzele sau se îneacă încurcându-se în plase, focile se îneacă cu inelele de plastic folosite la ambalarea dozelor de băuturi, iar în mijlocul Pacificului, puii albatroşilor mor în urma consumului de capace sau jucării din plastic.

Totodată, Convenţia ONU asupra Diversităţii Biologice numără 663 de specii afectate de poluarea cu plastic a oceanelor. De exemplu, în 2015, analizând mostre luate din peştii şi fructele de mare vândute pentru consumul uman pe pieţele din California şi Indonezia, cercetătorii au găsit plastic şi fibre textile la un sfert dintre animale.

Au fost iniţiative de „pescuire a deşeurilor”, în cadrul cărora vasele colectează deşeurile marine, în mod similar colectării deşeurilor municipale pe continente. Totuşi, metodele utilizate nu permit colectarea deşeurilor mai mici de o anumită dimensiune. Astfel, problema microplasticului rămâne nesoluţionată. În plus, având în vedere sfera problemei şi dimensiunea oceanelor noastre, aceste iniţiative sunt prea limitate pentru a determina îmbunătăţiri reale.

Oamenii vor folosi întotdeauna oceanele pentru recreere, extracția de resurse și pentru activități comerciale. Scopul protecției mediului marin actual, este să facem aceste lucruri într-un mod sustenabil, astfel încât, oceanele să rămână într-o stare de sănătate optimă și să continue să furnizeze resursele pe care le dorim și care ne sunt necesare.

Foto: news.ro