Apa dulce disponibilă nu reprezintă decât 2,5% din apa de pe planetă. O cantitate infimă, pe care trebuie să o protejăm. În continuare, vă oferim câteva exemple privitoare la consumul de apă necesar pentru producerea unor bunuri de uz curent. Consumăm zilnic apă, ca să ne hidratăm, să ne spălăm, să facem curat și să spălăm rufe. Dar consumăm apă și indirect, când ne îmbrăcăm, mâncăm și ne deplasăm. Amprenta de apă a unui produs este cantitatea totală de apă dulce folosită la fabricarea aceluia.
De exemplu, amprenta de apă a unei felii de pâine (30g) este de 40 de litri, adică pentru producerea sa se consumă 40 de litri de apă, echivalentul a două ture de mașină de spălat vase. Pentru o ceașcă de cafea se consumă 140 de litri, echivalentul a două dușuri, iar pentru un bol de orez (100 g) 340 de litri, echivalentul a 5 ture de mașină de spălat rufe. O felie de carne de vită (220 g) are o amprentă de apă de 3.100 de litri, echivalentul a 20 de căzi de baie pline, o pereche de jeanși una de 11.000 de litri, echivalentul consumului de apă al unei familii de 4 persoane timp de 3 săptămâni, iar un automobil una de 30.000 de litri, adică echivalentul unei piscine pline pe jumătate.
Noi consumăm în medie 150 de litri de apă de robinet pe zi. 93% pentru igienă și trai (duș, toaletă, întreținerea locuinței, udatul grădinii) și 7% pentru prepararea hranei și băut.
Calculul amprentei noastre de apă nu se oprește însă la aceste utilizări, ci include și serviciile pe care le întrebuințăm: școli, spitale, restaurante etc. Dar în primul rând cuprinde realizarea produselor consumate. De exemplu, degustarea unei cești de cafea corespunde în realitate unui consum de 140 de litri de apă, care au fost necesari pentru creșterea arborelui de cafea, recoltare, transport, ambalare, vânzare și preparare, fabricarea ceștii din care bem.
Iată care ar fi câteva gesturi esențiale pentru reducerea amprentei noastre de apă, culese de pe site-ul companiei de apă din Bordeaux, Franța, recomandabile fiecăruia dintre noi:
– să preferăm consumul apei de la robinet în locul celei îmbuteliate, utilizând de preferință o carafă de sticlă, nu un recipient de plastic. În fiecare an sunt 2,8 milioane de tone de material plastic irosit, ce provin de la sticlele de plastic nereciclate;
– să preferăm să facem duș, nu baie: o baie (150 de litri) corespunde la mai mult de două dușuri (între 60 și 80 de litri consumați pentru un duș de 4 minute);
– să ne gândim să închidem apa în timp ce ne spălăm pe dinți sau când spălăm vasele;
– să utilizăm de preferință hârtia reciclată (producerea hârtiei este o mare consumatoare de apă).
Sursa: https://www.usagers.leau.bordeaux-metropole.fr/
Foto: pngitem.com