Zeus, zeul zeilor, l-ar fi îngropat pe sinistrul monstru Typhon, cel cu o sută de capete, sub muntele Etna, fumul și aburii pe care-i aruncă în aer vulcanul fiind de fapt răsuflarea acestuia, iar lava clocotită care iese la răstimpuri din vulcan fiind zgomotul greu a monstrului când se întoarce de pe o parte pe alta sub povara muntelui. După altă poveste, sub Etna l-ar fi îngropat zeița Atena pe gigantul Enceladus, care la rândul său se luptase cu zeii olimpieni. Un al treilea mit grecesc spune că Etna ar fi fost, de fapt, forja zeului meșter fierar Hephaistos, care la romani a căpătat chiar numele Vulcan.

Dincolo de toate miturile, rezultatul activității geologice poate fi admirat astăzi sub forma unui peisaj în continuă schimbare, cu râuri solidificate de lavă, cratere, stânci abrupte. O călătorie spre vârful său, te face să simți încă o dată cât de mic și neînsemnat este omul în fața forțelor naturii. Iar de pe craterul său, o singură privire asupra împrejurimilor este suficientă pentru a înțelege de ce Etna este una dintre cele mai populare destinații turistice din Sicilia.

Situat pe insula Sicilia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3 340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități. Deși pericolul nu este imediat pentru locuitorii insulei, „există o probabilitate ca într-o zi Etna să cadă în Marea Mediterană, peste sute sau chiar mii de ani. Acesta va fi atunci evenimentul secolului deoarece această prăbușire va provoca tsunami-uri devastatoare pentru coastele din jur”, prezice Benjamin Van Wyk de Bries.

În prezent, în arealul vulcanului Etna există circa 400 de cratere vechi care au erupt o singură dată și cinci cratere active. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe suprafața de 1 250 kmp. Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt foarte populate, deoarece lava adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței-de-vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.

Surse: http://www.rador.ro/2018/04/10/vulcanul-etna-aluneca-incet-dar-sigur-catre-mediterana/, https://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/mama-etna

Foto: wired.com