V-ați întrebat vreodată cum ar fi să nu mai avem de unde să luăm apă de băut? Sunt zone pe glob unde criza apei potabile este o problemă reală și situația devine tot mai gravă.
Spre exemplu, se estimează că Africa de Sud va rămâne fără apă potabilă până în 2025 și guvernul știe deja despre această criză, în care deficitul de apă a fost accentuat de schimbările climatice și reducerea precipitațiilor. Țara a făcut eforturi serioase pentru a rezolva criza apei și deocamdată măsurile implementate, cum ar fi campaniile de economisire și reutilizare a apei, refacerea infrastructurii, introducerea desalinizării și a unor tehnologii inovative de tratare au dat rezultate.
Malawi este o țară din Africa Subsahariană, ce duce lipsă de apă potabilă, în ciuda faptului că dispune de o rezervă importantă, și anume Lacul Malawi. Spre deosebire de Africa de Sud, problema unor țări precum Malawi este mai degrabă una de natură economică. Apa în sine există, însă nu există metode de a o face disponibilă oamenilor, acest lucru însemnând timp și bani. Adesea, singurele surse de apă ale unei comunități se găsesc la kilometri depărtare iar sarcina de merge pe jos până acolo și de a căra apa revine mai ales femeilor și copiilor. Se estimează că numai acest lucru consumă 40 de miliarde de ore anual – timp care ar putea fi folosit la o muncă productivă sau, în cazul copiilor, la școală.
Peste 4 000 de copii africani își pierd viața în fiecare zi, datorită faptului că beau apă infestată, nu au canalizare și suferă de boli cauzate de lipsa igienei. Conform organizației World Vision SUA, circa 8 milioane de copii africani decedează anual. Apa, canalizarea și igiena sunt „fundamentul dezvoltării”, spune Randy Strash, strateg și expert al World Vision. Insuficiența apei potabile afectează întreaga comunitate, dar cei mai predispuși riscului de îmbolnăvire sunt copiii. 90% dintre cei ce mor din cauza apei murdare sunt copii cu vârsta de până la 5 ani, iar 70% nu ajung să treacă de vârsta de 1 an.
Se pare că omenirea se îndreptă vertiginos spre o iminentă criză a apei, criză care poate angrena o criză a alimentelor, migrații dezlănțuite, acutizarea conflictelor existente și apariția unora noi. În aceste condiții, se impune un scurt istoric al conflictelor legate de rezervele de apă dulce de pe întreaga planetă, precum și o informare legată de situația actuală și tendințele de viitor. Problema există, iar numărul oamenilor afectați de ea crește îngrijorător de la o zi la alta.
Surse: https://www.descopera.ro/stiinta/10609344-razboiul-pentru-apa