Am aflat despre existența Parcului Natural Văcărești cu trei ani în urmă, dintr-o expunere pe tematica patrimoniului natural urban, susținută de Liviu Mihaiu, fost Guvernator al Deltei Dunării. În toamna anului trecut, am avut șansa de a urma un stagiu de practică în parc, și așa am ajuns să văd îndeaproape și pe viu „delta” Bucureștiului. Prima vizită a avut un puternic impact. Deși am văzut multe imagini din parc înainte de a ajunge pe teren, nu mi-am imaginat trecerea abruptă de la peisajul urban la o oază de verdeață, de la traficul intens la foșnetul vegetației și ciripitul păsărilor.
Într-un an în care ne-au lipsit călătoriile și vacanțele, vizitele de documentare în Văcărești mi-au oferit prilejul extraordinar al ieșirilor în natură, fără a mă îndepărta de oraș. Un privilegiu de care se pot bucura acum și pe mai departe mii și mii de oameni.
La începutul lunii februarie, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Zonelor Umede (World Wetlands Day), atragând astfel atenția asupra rolului esențial al acestora pentru oameni și pentru planetă. Un moment potrivit să spunem povestea „deltei” Văcărești sau cum au ajuns bucureștenii să aibă un parc natural în inima orașului.
Când natura revine acasă…
Istoria parcului începe la finele anilor 80, când regimul comunist expropriază terenurile din zonă și demarează o amplă amenajare hidrografică. Proiectul este abandonat în scurt timp, din cauza unor defecte de execuție. Treptat, natura recâștigă teren, iar numeroase specii de plante și animale populează fosta întindere amenajată a lacului Văcărești. În 2012, imagini spectaculoase surprinse de fotograful Helmut Ignat cu „delta” dintre blocuri sunt publicate în National Geographic, atrăgând atenția asupra celor 190 de hectare de sălbăticie. O echipă de specialiști demarează un lung proces de documentare, lobby și mobilizare civică, finalizat în 2016 cu declararea Parcului Natural Văcărești ca arie protejată. După acest moment, ultimii rezidenți ai „deltei”, familia Gică și Niculina Enache, împreună cu cei nouă copii ai lor, părăsesc zona, mutându-se într-un apartament de bloc. Viața lor din întinderile mlăștinoase, o poveste aproape incredibilă, a fost documentată de regizorul Radu Ciorniciuc în Acasa, My Home, documentar disponibil pe HBO.
Pe întinderea parcului coexistă, în echilibru natural, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești, insecte, alături de numeroase specii floristice. Urmând traseele tematice amenajate vizitatorii se pot bucura de toată această biodiversitate și afla despre speciile și habitatele din parc în zonele de informare dedicate. În timpul vizitelor de documentare am întâlnit oameni care veneau aici în pauza de prânz, pentru o plimbare sau pentru a citi o carte în natură. O escapadă în natura „sălbatică” e posibilă la doar câțiva pași de un mall, un hotel și un complex rezidențial.
De departe cea mai spectaculoasă vedere asupra parcului este cea de la etajul al cinsprezecelea al complexului Asmita Gardens. Aici își are sediul Asociația Parcul Natural Văcărești, ce reunește o echipă inimoasă de specialiști, dedicată protecției și conservării celui mai mare spațiu verde al Bucureștiului. Fiind primul parc natural urban din România, asociația a dezvoltat un model de management al ariilor protejate urbane, care se dorește a fi replicat și în alte orașe din România.