O investiție de mare anvergură, finanțată din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu a fost inaugurată recent la Cluj. Este vorba de noua stație de epurare, a cărei modernizare şi extindere a costat peste 147,95 milioane de lei, fără TVA. Lucrările au durat doi ani, iar proiectul este penultimul din cadrul programului de investiții POS Mediu etapa 1 (2008-2015), derulat de Compania de apă Someș în județele Cluj și Sălaj.

Staţia va deservi peste 360.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca și comunele Floreşti, Gilău, Baciu şi Săvădisla iar modernizarea va asigura conformarea deplină a parametrilor de calitate a apei uzate la ieșirea din stație cu prevederile legislaţiei naţionale și europene de mediu. De menționat în acest sens este noua treaptă terţiară de epurare, pentru eliminarea fosforului şi azotului pe cale biologică și chimica. O altă noutate, din punct de vedere tehnologic, este producerea biogazului, din nămolul rezultat din procesul de epurare. Stația este astfel un producător de energie verde, circa jumătate din necesarul de energie electrică și termică pentru funcționarea ei fiind obținut în cadrul stației, din biogaz.

„Deşi respectarea condiţiilor severe impuse de directivele UE pentru calitatea apelor uzate ce sunt înapoiate în mediu necesită mari costuri de modernizare şi de operare a staţiilor de epurare urbane, trebuie să fim convinşi că rezultatul este în beneficiul direct al mediului, sănătăţii comunităţii şi generaţiilor viitoare”, declarat directorul general al companiei, domnul Dorin Ciatarâș.