În cadrul proiectului cu finanțare europeana din POS Mediu, în prezent, în Timișoara, se lucrează pe mai multe străzi la reţeaua de alimentare cu apă şi de canalizare. În aceste zone, lucrările de modernizare a sistemelor de apă și canalizare sunt necesare, pentru a rezolva pe termen lung probleme care apar frecvent.
lie Vlaicu, director general, explică: „Dacă extinderea, introducerea rețelelor pe străzi unde acestea nu existau este relativ bine văzută de cetățeni, accesul la utilități ca și apa și canalizarea fiind considerat normal, șantierele pentru reabilitări deranjează. Știm că șantierele deranjează, dar trebuie să se înțeleagă că reabilitările pe care noi le-am introdus în acest proiect european sunt benefice tot pentru cetățean, până la urmă. Acestea au fost zone cu probleme, care necesită neapărat înlocuire pentru a rezolva, pe teremn luyng, aceste probleme. Și aici vorbim de sisteme subdimensionate, sau de defecte frecvente, din cauza vechimii conductelor. Să nu uităm că în Timișoara încă mai sunt de străzi cu tronsoane de conducte de canalizare de pe vremea lui Stan Vidrighin, de peste 80 de ani…”
Restricții de circulație și recomandări
Datorită lucrărilor, traficul rutier în Timișoara va fi restricţionat după cum urmează.
- Pe Calea Buziaşului, în dreptul intersecţiei cu strada Matei Milo, circulaţia se va desfăşura pe câte o singură bandă din fiecare sens de circulaţie pe o porţiune de 200 de metri, timp de aproximativ o lună.
- Pe strada Martir Marius Nemţoc: circulaţia rutieră va fi închisă până în luna noiembrie a.c. , pe bulevardul Mareşal Constantin Prezan: circulaţia va fi restricţionată pe tronsoane de maxim 50 de metri, până în luna noiembrie a.c., iar pe strada Emil Zola circulaţia rutieră va fi închisă pentru aproximativ două luni pe porţiunea cuprinsă între străzile Sulina şi Eternităţii.
- Pe strada Versului lucrările au început în data de 10iunie şi se vor derula în mai multe etape. În prima etapă, circulaţia rutieră va fi închisă pe toată strada, timp de trei luni.
- Pe strada Atomului lucrările au început la începutul lunii iunie și se vor derula pe parcursul a două luni iar circulaţia rutieră va fi închisă pe porţiunea cuprinsă între strada Recoltei şi Intrarea Neptun.
- Pe strada Hărniciei, unde șantierul a fost deschis tot recent, în luna iunie, circulația rutieră va fi închisă pe perioada desfășurării lucrărilor care se estimează că se vor finaliza în cursul lunii august a.c.
- Pe strada Nicolae Andreescu circulaţia rutieră va fi închisă pe porţiunea cuprinsă între străzile Constantin Daniel şi Octav Băncilă, timp de o lună, iar pe bulevardul General Ion Dragalina, pe tronsonul cuprins între Bulevardul Regele Carol I şi Splaiul Tudor Vladimirescu, circulaţia rutieră va fi închisă timp de aproximativ două luni pe partea stângă din direcția bulevardului înspre splai, mașinile putând circula pe partea dreaptă în ambele sensuri. Pe străzile mai sus amintite se vor executa lucrări de reabilitare a rețelei de alimentare cu apă.
Pentru ca disconfortul creat de vecinătatea şantierului să fie cât mai redus, recomandăm cetăţenilor să îşi parcheze maşinile pe străzile alăturate pentru a evita accidentele. Pietonii sunt rugaţi de asemenea rugaţi să traverseze şanţurile doar pe podeţele special amenajate.
Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” este cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Valoarea totală a proiectului este de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care:73,93% sunt fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene,13,04% este asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat şi1,73% de la autorităţile locale (Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara).
În judeţul Timiş sunt vizate în principal următoarele investiţii: şapte staţii noi de epurare a apelor uzate, trei staţii noi de tratare a apei potabile, extinderea şi reabilitarea sistemelor de canalizare (aproximativ 200 km) şi a reţelelor de alimentare cu apă (aproximativ 100 km). Localităţile incluse în proiect: Timişoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buziaş, Gătaia, Recaş, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. În urma investiţiilor, gradul de acoperire a serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare în localităţile incluse în proiect va creşte considerabil, iar calitatea serviciilor prestate se va conforma cerinţelor UE.