Noua staţie de epurare a apelor uzate situată în localitatea timișeană Recaş, o investiţie de peste nouă milioane de lei (fără TVA), finanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, va fi inaugurată joi, 16 octombrie 2014, la ora 17.

În luna august a anului 2012, Aquatim a semnat contractul de realizare a staţiei de epurare nouă în Recaş, în cadrul proiectului de extindere şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş. Antreprenorul a fost asocierea de firme Rewox Hungaria Kft Baja, reprezentată în România prin Rewox Hungaria Kft Baja Sucursala Timişoara (lider de asociere) şi Bolzano Alpenbau SRL (asociat).


Staţia de epurare este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 105 metri cubi pe oră şi pentru a deservi până la 5.500 locuitori echivalenţi. Tehnologia de epurare cuprinde o treaptă mecanică, una biologică şi o treaptă de epurare avansată (terţiară) pentru eliminarea fosforului şi azotului .Tehnologia mai include dezinfecţia cu ultraviolete și tratarea nămolului, prin îngroşare şi deshidratare până la 35% substanţă uscată. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare făcându-se cu echipamente comandate la distanţă, prin sistemul SCADA. Siguranţa staţiei este asigurată printr-un sistem modern de supraveghere video. Efluentul staţiei de epurare se deversează în râul Timiş.

Programul investițional cuprinde și extinderea şi reabilitarea a 21 de kilometri de reţea de canalizare, preconizată a fi finalizată la mijlocul anului viitor.

Proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş, gestionat de Aquatim, este în valoare de 119 milioane de Euro, din care 73,93% sunt fonduri nerambursabile, 13,04% este asigurat de Aquatim, 11,30% de la bugetul de stat şi 1,73% de la autorităţile locale – Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara. Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile.