40 de specialiști în detecția pierderilor de apă de la 18 companii din țară s-au întâlnit la Timișoara, pentru a asculta nu cum curge apa prin conducte, ci pentru a se asculta unii pe alții și a învăța unii de la alții. Participanții la întâlnirea organizată de Fundația Aquademica în 30-31 octombrie au discutat așadar despre indicatorii de performanță după care se ghidează în activitatea lor, studii de caz privind pierderile de apa, organizarea și dotările necesare în gestionarea pierderilor de apă și a inspecțiilor CCTV, folosirea georadarului și concursul național de detecție a pierderilor de apă.

Convinși că rezultatele muncii lor pot fi îmbunătățite folosindu-se și de experiențele similare ale colegilor de breaslă și dornici să afle lucruri noi despre tehnici și aparatură, detectorii au luat pe rând cuvântul, în cele două zile de întâlniri, expunându-și ideile, povestindu-și poveștile și împărtășindu-și din reușite și din greșeli. Aduse la un numitor comun, opiniile grupului de specialiști vizavi de activitatea lor au fost „nu reducem pierderile de apă, doar le localizăm, ne bazăm pe experiență și aparatură”. Șansa, au mai convenit cei prezenți, face parte din meseria noastră, o meserie în care norocul este 94% muncă, 5% intuiție și 1% hazard.

Participanții au avut parte și de o provocare, organizatorii punând la bătaie o cupă pentru prezentarea considerată de public ca fiind cea mai utilă și interesantă. Florin Vasilache, salariat al societății Apa Nova din București a reușit să atragă cele mai multe voturi de partea sa.

În încheiere, detectorii și specialiștii în inspecții video au organizat ad-hoc și o scurtă demonstrație pe teren a aparaturii din dotare. Clubul specialiștilor în detecția pierderilor de apă și în inspecția CCTV și-a conturat și câteva planuri de viitor. Pe pagina Fundației Aquademica, www.aquademica.ro, va exista posibilitatea accesului, parolat, într-o zonă de lucru a specialiștilor menționați, care să faciliteze schimbul de informații. Iar întâlnirile de acest fel, toți cei prezenți au fost de acord, trebuie repetate în fiecare an.