Un proiect inovativ pentru conservarea resurselor de apă surprinde prin simplitatea soluției propuse. Eric Garcetti, primarul din Los Angeles, a anunțat zilele trecute că municipalitatea și Departamentul pentru apă și energie au finalizat implementarea unui proiect inovativ, de conservare a resurselor locale de apă și de combatere a efectelor secetei californiene. 

96 de milioane de mingi negre din plastic au fost aruncate, în mai multe etape, în acumularea de la Sylmar, principala sursă de apă potabilă a Los Angeles-ului. Așa numitele  „mingi-umbrar” (engl. shade balls) vor bloca accesul razelor de soare la suprafața de 70 de ha a rezervorului, „salvând”, astfel, de la evaporare, 1,1 milioane de metri cubi de apă pe an. Pe lângă conservarea resurselor, mingile ajută la păstrarea unei calități bune a apei, împiedicând formarea algelor și producerea unor reacții chimice nedorite, catalizate de expunerea la lumina solară. 

Costul unei mingi este de 0,36 dolari, iar întregul proiect a costat 34,5 milioane de dolari, cu 250 de milioane mai puțin decât alte soluții tehnice propuse pentru oprirea evaporării apei din rezervoare și păstrarea calității acesteia. Cum soluțiile eco nu sunt, de obicei, printre cele mai ieftine, banalul și mult blamatul plastic s-a dovedit, de data aceasta, la înălțime, din toate punctele de vedere.

Marcie Edwards, director general al Departamentului pentru Apă și Energie Los Angeles spune că mingile sunt un foarte bun exemplu al bunului simț ingineresc. „Sistemul de apă, construit acum 100 de ani de William Mulholland s-a schimbat mult și, pe măsură ce îi aducem îmbunătățiri, ne străduim să fim cât se poate de practici și chibzuiți cu investițiile noastre.”, a mai declarat Edwards.

Primul care s-a gândit la această soluție simplă pentru păstrarea calității apei a fost Dr. Brian White, un biolog, acum pensionar, fost angajat al Departamentului pentru Apă și Energie Los Angeles. Ideea i-a venit de la niște mingi asemănătoare împăștiate pe iazuri și bălți din apropierea aeroporturilor, cu scopul de a ține păsările departe de pistele de decolare și aterizare. Soluția inovativă a fost pusă la punct de compania califoniană de utilități, care o folosește la trei din rezervoarele sale neacoperite, încă din 2008. Evaporarea apei de pe suprafața acestora a scăzut cu 85-90%. 

Sursa foto: The Guardian