Apa termală este o apă subterană, a cărei temperatură este mult mai ridicată decât a apelor de suprafață. Temperatura și compoziția chimică a acesteia diferă în funcție de localizarea izvorului termal (în zonele de munte un astfel de izvor poate avea între 50 și 90 de grade Celsius).
Apa termală este curată, lipsită de bacterii și toxine datorită faptului că provine din cele mai adânci straturi ale pământului, departe de rezidurile poluării. Aceasta este bogată în săruri, micro – și macroelemente, cum ar fi calciul, sodiul, potasiul, manganul, siliciul, zincul, seleniul, cuprul, fierul, și altele. Un mare plus al acestei ape este faptul că nu afectează persoanele cu alergii sau cu piele sensibilă, ca urmare a compoziției și structurii sale.
Care sunt beneficiile pentru sănătate și frumusețe?
Beneficiile apei termale pentru sănătatea corpului sunt multiple. Băile termale contribuie, alături de un tratament medicamentos specific, la tratarea și ameliorarea unor boli precum: boli musculo-scheletice inflamatorii (poliartrita reumatoidă, febra reumatică), boli degenerative ale coloanei vertebrale și ale articulațiilor (artrita), boli ale discurilor intervertebrale, dureri de spate, reumatism, scleroza multiplă, schimbări în mușchi, articulații și tendoane (contuzii, hematoame, etc.), contracții spastice ale membrelor, osteoporoza primară și secundară, artroze, fibromialgie (dureri în articulații, țesut moale), modificări post-paralizie cerebrală, tulburări ale sistemului nervului motor, migrene și simptome de depresie etc. Efectele căldurii emanate de aceste băi termale sunt utile și în tratarea problemelor sistemului respirator. Tratamentul balnear nu este recomandat doar persoanelor vârstnice care prezintă simptome ale bolilor enumerate mai sus. De o astfel de cură pot profita și tinerii sau copiii pentru a-și menține tonusul și o stare generală de bine a corpului.
Nu numai sistemul muscular, sistemul cardio-vascular, metabolismul sau sistemul nervos beneficiază de efectele pozitive ale băilor termale. Datorită proprietăților antioxidante, anti-inflamatorii și calmante ale apei termale, numeroase erupții și inflamații sunt tratate cu ajutorul unor astfel de băi: celulita, dermatite, eczeme, psoriazis, prurit, ictoze, acnee etc.
Apa termală ajută la saturarea pielii, hidratează, elimină celulele moarte, reduce inflamația, iritația și roșeața, oferă tenului un aspect sănătos. Avantajul acestui tip de apă este faptul că, de cele mai multe ori, este îmbuteliată direct de la sursă, nu conține aditivi chimici, ceea ce exclude posibilitatea unor reacții alergice. În comerț găsim apa termală sub forma unui spray și în compoziția altor produse cosmetice.
Aplicarea apei termale sub formă de spray este simplă și se realizează în mai puțin de un minut: pulverizați apa de la o distanță de 30-40 cm pe toată fața, apoi așteptați să se usuce complet sau tamponați pielea cu o dischetă de bumbac. Se recomandă pulverizarea apei termale înaintea aplicării unei creme de față sau a machiajului și seara, după demachiere. Atunci când folosim apa termală pentru ten trebuie să avem în vedere compoziția ei. Astfel, pentru un ten uscat, deshidratat vom folosi o apă termală cu un conținut scăzut de săruri, iar pentru un ten gras vom apela la o apă cu un procentaj mai mare de săruri.
Acest produs este indispensabil pe perioada verii, atunci când suntem expuși radiațiilor solare. Apa termală ajută la hidratarea pielii și previne arsurile solare. Cele mai cunoscute stațiuni balneare din România, unde doritorii se pot bucura de efectele apei termale, direct de la sursă, sunt Băile Herculane, Băile Felix, Vatra Dornei, Tușnad, Covasna, Sovata, Borsec, Slănic Moldova, Sângeorz Băi, Geoagiu – Băi etc. În județul Timiș se regăsesc stațiuni balneoclimaterice la Buziaș și Băile Calacea.
Fie că alegem un tratament balnear în mijlocul naturii, în diferite stațiuni sau centre spa, fie că utilizăm acasă produse ce conțin apă termală, avem numai de câștigat. Apa termală este un dar al naturii pe care îl putem folosi pentru a ne păstra frumusețea naturală și sănătatea corpului.
Foto: Thinkstock