Aquatim, Administrația Bazinală de Apă Banat și Palatul Copiilor au organizat, în data de 5 iunie, la Centrul experimental pentru copii Aquapic, chiar de Ziua Mondială a Mediului, activități educative și de conștientizare pentru 30 de copii timișoreni. Tema Zilei Mondiale a Mediului 2019 a fost poluarea aerului. Apa, unul din factorii de mediu importanți, a fost însă actorul principal al evenimentului.

Activitățile, gândite astfel încât să le stimuleze copiilor curiozitatea față de natură și știință, au fost pregătite de Liana Belea și Luminița Iovițoniu, cadre didactice de la Palatul Copiilor Timișoara, împreună cu elevii clasei a III-a de la Liceul Teologic Sf. Antim Ivireanul. Aceștia, alături de câștigătorii concursului Polițiștii Apei, derulat la Aquapic în luna mai, invitați speciali la eveniment, au fost antrenați în realizarea mai multor activități practice, toate legate de apă și mediu. Două dintre ele: filtrarea apei prin mai multe straturi de nisip și crearea unor spectaculoase flori din hârtie, care se deschid la amenajarea unui acvariu.

Liana Belea și Luminița Iovițoniu, coordonatoare ale cercurilor de Acvaristică și de Ecologie de la Palatul Copiilor Timișoara, au antrenat elevii participanți în realizarea activităților. „Implicăm copiii în astfel de activități pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități de mânuire a materialelor specifice științelor biologice și a le oferi oportunitatea să lucreze în echipă. Ei învață astfel să fie apărători ai mediului și apelor curate”, au explicat profesoarele.

Ziua Mondială a Mediului, stabilită de Adunarea Generală a Organizației Naţiunilor Unite în anul 1972, reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care se încearcă stimularea preocupării populației de toate vârstele pentru protejarea mediului înconjurător.

Titu Bojin, director ABA Banat: Educația ecologică este esențială pentru generația tânără. Economisiți apa, căci e o resursă prețioasă pentru planetă, adunați sticlele de plastic rătăcite pe malurile apelor, pentru că astfel putem contribui cu toții, după puteri, la binele mediului în care trăim.

Ilie Vlaicu, director general Aquatim: Ziua de 5 iunie este o zi importantă pentru acești copii care au învățat că deprinderile de-o viață se pot învăța simplu, prin joc. La Aquapic urmărim să cultivăm apetitul copiilor pentru învățare, responsabilitatea și respectul față de mediu, folosind metode de educație alternativă, pe placul copiilor, cu jocuri și activități practice.

Premii pentru Polițiștii Apei

În luna mai, peste 200 de elevi din clasele II-V au participat la campania educațională Academia de Poliție a Apei și la concursul Polițiștii Apei, organizate de firma Vestra, în parteneriat cu Fundația Aquademica. După familiarizarea cu aspectele legate de consumul casnic și pierderile de apă, la centrul Aquapic, proaspeții „polițiști ai apei” au și primit o primă misiune – inspectarea instalațiilor interioare de apă de la ei de acasă, misiune pentru care au fost pregătiți, bineînțeles, la academia polițiștilor apei.

Bateriile lavoarelor și dușurilor, chiuvetele din bucătărie, robineții de la calorifere și rezervoarele vaselor de toaletă, precum și robineții din curte, toate acestea au fost verificate de micii polițiști vigilenți. În urma tragerii la sorți a taloanelor de concurs, în fapt procese verbale ale inspecțiilor făcute de „polițiștii apei”, s-au acordat 33 de premii, dintre care trei au fost oferite de Vestra Industry și constau în locuri în tabăra de echitație Cai de Vis, din localitatea Vârful Câmpului, județul Botoșani, iar restul de treizeci sunt șepci. Câștigătorii premiilor mari sunt IULIA BRATU, clasa a II-a, Liceul Teologic Sf. Antimir Ivireanul, ANDA RADU, clasa a III-a, Școala Gimnazială nr. 24 și ALEXANDRU BUTA, clasa a III-a, Colegiul Național Bănățean.

„Aplicând regulile jocului învățat la Aquapic, copiii au reușit să prevină sau să depisteze pierderile de apă de la ei de acasă. Suntem foarte mulțumiți că printr-un simplu joc am reușit să transmitem copiilor importanța consumului responsabil și protejarea mediului. Cele trei premii acordate astăzi de Vestra îi vor purta pe acești copii responsabili pe meleagurile Bucovinei, în tabăra de echitație Cai de Vis”, a precizat Cristina Martiniuc, Specialist Comunicare Vestra Industry.