O estimare făcută de către Organizația Mondială a Sănătății spune că poluarea aerului provoacă circa 3.000.000 de morți anual. Aceeași organizație a făcut și un clasament al țărilor poluate, în funcție de nivelul de particule aflate în aer.

  1. Pe primul loc, Pakistan, unde 310.000 de decese sunt provocate de poluare în fiecare an. Abia anul trecut, guvernul pakistanez a impus companiilor industriale instalarea de filtre în fabrici și amenzi pentru mașinile ce depășesc un anumit nivel al noxelor emise
  2. Qatar, una dintre cele mai bogate țări ale lumii datorită petrolului și gazelor naturale, este pe locul 2. Asta întrucât exploatarea acestora este nereglementată din punct de vedere al cerințelor de mediu. Qatar se află pe primul loc în lume în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, pe cap de locuitor.
  3. Afganistan – pentru încălzire, afganii folosesc combustibil de proastă calitate și poluant, iar distrugerea rețelelor de canalizare face ca în orașe excrementele să se scurgă prin canale descoperite.
  4. Bangladesh- legea nu oprește companiile de textile să deverseze deșeurile în apă, iar noxele emise în aer care sunt atât de puternice, încât localnicii suferă de amețeli.
  5. În Egipt, capitala Cairo este socotită socotită nu doar un oraș supraaglomerat și mirositor, ci și cel mai poluat fonic oraș din lume.
  6. Emiratele Arabe Unite, pe locul 6, suferă și ele din cauza poluării aerului, însă noxelor rezultate din activitatea industrială li se alătură efectele furtunilor de nisip din zonă.
  7. Mongolia, deși are o populație scăzută și activități industriale mai lejere, este poluată de cărbunele folosit în toate gospodăriile pentru încălzire. Iarna, în capitala Ulan Bator, noxele din aer au depășit de 130 de ori normele internaționale admise.
  8. India are un nivel ridicat de poluare în marile sale orașe, printre cele mai poluate ale lumii.
  9. Bahrain este și el sever afectat de furtunile de nisip și ocupă locul 9.
  10. Nepal, unde activitatea industrială este necontrolată de autorități și face aerul irespirabil.

România stă, comparativ cu acest top, foarte bine. Să mai luăm o gură de aer curat!

Foto: www.deccanherald.com