Recent s-a desfășurat la Timișoara conferința Evenimente culturale responsabile, organizată de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Tematica a fost una inedită, reunind industria evenimentelor de public larg, cu responsabilitatea față de mediu și comunitate și conștientizarea asupra schimbările climatice.
„Am deschis o discuție despre impactul de mediu pe care îl produce organizarea unui eveniment, transportul, cazarea, masa, logistica de organizare, materialele folosite pentru punerea în scenă, etc. Este important, în primul rând, să fim conștienți de tipul acesta de impact, să începem să îl măsurăm și să gândim acțiuni de reducere.”, a explicat Mihaela Vețan, președinte a Asociației CRIES.
În altă ordine de idei, cultura poate juca un rol cheie pentru promovarea sustenabilității, poate atrage atenția asupra provocărilor de mediu cu care ne confruntăm. „Obiectivele de dezvoltare sustenabilă nu sunt responsabilitatea unui anumit sector și a unor actori specifici, acestea trebuie să devină o responsabilitate comună, indiferent de tipul de activitate pe care îl desfășurăm.”, a mai adăugat Mihaela Vețan
Conferința a facilitat schimbul de bune practici între organizatorii de eveimente, printre care amintim achiziția produselor locale de la mici producători și întreprinderi sociale, încurajarea folosirii transportului public, selectarea furnizorilor ce folosesc materiale ecologice, energii regenerabile, promovarea consumului de apă de la robinet, folosirea redusă a ambalajelor sau produselor din plastic etc.
În cadrul conferinței a fost lansat Ghidul pentru evenimente culturale responsabile, adresat unui public larg, implicat în organizarea de festivaluri, concerte, competiții locale, târguri etc. De recomandările ghidului, conceput cu atenție până la cel mic detaliu, pot beneficia specialiștii din industria evenimentelor, marketing, publicitate, voluntarii, diverse instituții care organizează evenimente de public larg, cum ar fi școlile și universitățile.
În primul capitol ghidul prezintă măsuri și exemple concrete pentru dezvoltarea unor evenimente sustenabile, trecând prin toate etapele organizării de eveniment, de la comunicare la logistică, inclusiv implicarea părților interesat. Fișele de lucru, de tip check-list, fac din acest material unul deosebit de util pentru practicienii din domeniu, începători sau experimentați. Capitolul al doilea este axat pe „Marca eveniment responsabil”, singura de acest fel din România, dezvoltată de Asociația Reper 21, pornind de la standardul ISO 26000 pentru responsabilitate socială. Bazat pe grija față de mediu, echitatea socială, eficiență economică și bună guvernanță, marca „responsabil” aplicată unui eveniment înseamnă recunoașterea unui astfel de demers reușit vizavi de responsabilitatea de mediu. Ghidul este, în acest sens, un instrument de analiză, îmvățare și promovare. Ghidul pentru evenimente culturale responsabile este disponibil on-line la http://la-pas.cries.ro.