Economie în bucătărie și accesorizarea băii cu baterii ce ne pot ajuta să fim mai responsabili în relația noastră de zi cu zi cu apa, iată concluziile ce se impun în urma analizării unor date privind consumul casnic, date pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.
O familie de 4 persoane poate economisi până la 68.000 de litri de apă pe an, dacă nu lasă apa să curgă încontinuu atunci când spală vasele, când folosește apa pentru igiena personală sau când spală mașina. Spălarea manuală a vaselor necesită, de altfel, cu 37% mai puțină apă decât dacă se face cu mașina de spălat vase.
Un robinet defect, din care curge o picătură pe secundă, înseamnă o pierdere de 25 de litri de apă pe zi, iar unul ceva mai „bun”, din care curg 20 de picături pe minut, va trimite pe apa sâmbetei 5000 de litri pe an! Astfel se risipește nu doar apa, dar și energia folosită pentru transportul și epurarea acelei cantități de apă.
Recomandările eco ale specialiștilor sunt armăturile ce economisesc apa, cum ar fi robinetele mixer cu o manetă sau bateriile cu termostat. La folosirea dușului, economisiți în jur de 30% din consum, prin reglarea rapidă a temperaturii apei. O altă opțiune sunt restrictorii de debit, care combină apa cu aerul, fără să diminueze confortul.
Alternativa eco pentru baia zilnică este, în mod cert, dușul, unde consumați doar 30-50 de litri de apă, față de 160 de litri, necesari pentru a umple o cadă. Dacă o persoană, într-o săptămână, în loc să facă baie ar face duș, ar economisi astfel atâta apă cât să ajungă pentru prepararea a 1000 de cești de cafea.
Pentru vasele de toaletă există rezervoare cu mecanism de economisire automată a apei. În loc de 9 litri de apă folosiți de bazinele obișnuite, rezervoarele economice consumă doar 6 litri. Rezervoarele cu butoane de economisire permit și o clătire scurtă a vasului, cu doar 3 litri de apă. Cu astfel de rezervoare de WC, o gospodărie de 4 persoane, poate economisi până la 36.000 litri de apă anual – aproximativ apa necesară pentru a umple de 240 de ori cada de baie!
Toaleta nu este un tomberon! Protejați canalizarea și stațiile de epurare a apelor uzate și nu aruncați în toaleta dumneavoastră măști, mănuși, resturi menajere, mucuri de țigară, articole de igienă sau nisipul din litiera pisicii. Toate acestea nu au ce căuta în canalizare. Odată ajunse acolo, ele generează, garantat, probleme, ducând fie la înfundarea instalațiilor din casă sau a racordului clădirii, fie la blocarea pompelor de pe rețeaua publică sau obturarea unor porțiuni din canalizarea publică.
Evitați, așadar, poluarea inutilă a apei, deoarece protejarea acestei resurse este mai bună decât tratarea sa. Iar apa dulce, să nu uităm, reprezintă doar 2% din cantitatea de apă de pe planetă.