Nicolae Strîmbeanu e polivalent şi politehnist. Timişorean. Chimist, la bază, şi scriitor – la… acid. A lucrat ani de zile în cercetare, atât în cea ştiinţifică (cu carte de muncă), cât şi în cea literară (cu cinci cărţi de literatură). Recent, editura Polirom i-a publicat un nou roman: Vineri seara într-o vale cu lupi.

Nu doar succesul de până acum al literaturii scrise de domnul Strîmbeanu (premii literare sau nominalizări la premii, o bună priză a criticii de specialitate şi a cititorilor la cărţile sale) recomandă volumul, ci (mai ales!) povestea dinăuntrul copertelor, pe care editura o rezumă astfel: „Sosit în Londra la sfârşit de secol XVII, picaroul-narator originar din Caraibe adevereşte teoriile vremii despre „bunul sălbatic” şi se instruieşte temeinic, ajungînd ca gravor în mediul savanţilor şi filosofilor ce alcătuvineri-seara-intr-o-vale-cu-lupi_1_produsiau Colegiul Invizibil. Amestecat fără voie în conflicte politice complicate (lupta dintre partidele Whig si Tory, încercarea de a-i retrage dreptul de succesiune la tron viitorului James al II-lea, alianţele schimbătoare în războaiele pentru colonii dintre Anglia, Olanda, Spania, Franţa, inimiciţia dintre catolici şi protestanţi), devine persona non grata în Anglia şi-şi continuă drumul şi meseria în Olanda. Pleacă apoi cu o misiune în Franţa, periculoasă pentru el, şi, în fine, încercînd să se întoarcă în ţinutul de baştină, se pierde undeva în nordul Spaniei, într-o peşteră dintr-o „vale cu lupi”. Sălbaticul are soarta unui sfînt, în timp ce hăituirea şi execuţiile adversarilor politici din lumea zisă civilizată, pline de cruzime, fac un contrast pilduitor cu această transfigurare a Celuilalt detestat.

Vineri seara într-o vale cu lupi este un roman captivant şi tulburător despre transformarea şi încercarea de adaptare a unui om la o civilizaţie pe care nu o cunoaşte. Şi de aceea o luptă a sinelui cu propria credinţă.”

Romanul scriitorului timişorean se găseşte în librării, iar lectura sa va fi una plină de surprize. Plăcute!