Sigur ți-ar plăcea să trăiești într-un loc nepoluat. Și am o veste bună pentru tine, un astfel de loc chiar există. Este adevărat că ar trebui să mergi până în Oceanul Sudic, în zona Antarcticii. Cercetătorii americani cred că acolo au găsit regiunea cu cel mai curat aer de pe planetă. Într-un studiu fără precedent care a vizat compoziția în bio-aerosoli a oceanului, a fost identificată o regiune atmosferică ce nu a suferit modificări legate de activitățile umane. Aerul din stratul de deasupra oceanului nu este contaminat cu particule provenind din arderea combustibililor fosili, agricultură și alte industrii poluante și nici cu praf provenit de pe alte continente.

Vremea și clima sunt strâns legate, conectând fiecare parte a planetei cu celelalte regiuni. Pe măsură ce clima se schimbă rapid datorită activității umane, oamenii de știință și cercetătorii se zbat să găsească un colț al Pământului neafectat de oameni. Profesoara Sonia Kreidenweis și echipa ei au suspectat că aerul de deasupra Oceanului Antarctic ar fi cel mai puțin afectat de activitatea umană și praful de pe continentele planetei. În studiul publicat în 1 iunie, în revista Academiei Naționale de Științe a Statelor Unite, cercetătorii au descris zona ca fiind „cu adevărat imaculată”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea crește riscul de boli cardiace, accidente cerebrale, cancer pulmonar și ucide anual șapte milioane de oameni. Poluarea este provocată de aerosoli, particule lichide, solide și gazoase aflate în suspensie în aer și este o adevărată problemă de sănătate publică. Cu toate ca specialiștii trag semnale de alarmă de câțiva ani buni încoace, poluarea la nivel internațional are cifre alarmante, la fel și bolile. La nivel mondial, se estimează că 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării aerului.

Cu alte cuvinte, dacă nu vrem să ajungem „cu un picior în groapă”, depindem în mod direct de factorul politic și de deciziile celor care ne conduc privind standardele pe care trebuie să le respecte industria. Altfel e clar că poluarea pur și simplu ne amenință în mod direct însăși existența și noile generații.

Sursă foto: Noi.Md

Surse:

https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/unde-se-afla-cel-mai-curat-aer-din-lume-descoperirea-oamenilor-de-stiinta-americani.html

https://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/unde-gasesti-cel-mai-curat-aer-de-pe-planeta-19235395