A doua ediție a concursului de meserii „Stan Vidrighin”, dedicat instalatorilor, a avut loc în data de 30 septembrie, la Timișoara, pe o platformă amenajată în cadrul staţiei de epurare, în cea de-a doua zi a conferinței Eco-Impuls, organizată de Fundația Aquademica.

Au participat echipe, formate fiecare din câte doi instalatori, de la companii de apă din Braşov, Cluj, Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Sânnicolau Mare, Satu Mare, Timişoara şi Tulcea.

Concurenții au avut de executat un branșament de apă și un racord de canalizare, la calitatea cerută de normele din domeniu. Juriul a fost format din prof. univ. dr. Anton Anton (președinte), prof. univ. dr. Ion Mirel, Gheorghe Stînean (Aquatim), Nicolae Păcurar (HTI), Dan Maier (Ridgid), Daniel Nicolae (Hawle) și Marius Pop (Funke). Arbitrii care au avut sarcina de a cronometra concurenții au fost as. univ. Alexandru Aldea si prof. univ. Constantin Florescu. Concurenții au fost urmăriți îndeaproape în timpul probelor, iar la sfârșit, au fost verificate etanșeitatea și funcționalitatea lucrărilor.

Realizarea unui branşament pe o conductă din fonta ductilă, sub presiune, a fost proba cea mai dificilă a competiției. Echipa companiei RAJA Constanţa, căştigătorii ediției precedente, au fost cei mai rapizi la această încercare. Echipa Aquatim a obținut, în schimb, cel mai bun timp la realizarea racordului de canalizare. Fiecare probă a fost punctată și pentru calitatea execuției, toți concurenții obținând punctajul maxim la verificarea etanşeității şi a găuririi corecte a conductei.

Pe locul întâi s-au clasat reprezentanții Companiei de apă Someș – Lucian Matei și Florin Câmpean, pe locul 2, echipa Aquatim Timişoara – Marian Prisneac si Marius Lepădat, urmați de Ion Mihăilă și Ion Tomi, de la Compania Apa Brașov.

Clasamentul este prezentat, în detaliu, alăturat:
clasament-instalatori-2016

 

 

Materialele necesare desfășurării competiției, diplomele și premiile destinate câștigătorilor și participanților au fost puse la dispoziție de sponsorii acestei ediții, firmele Hawle, Funke, Ridgid și HTI. Specialiştii din domeniul apei şi canalizării, instalatori, proiectanţi, diriginţi de şantier, personalul implicat în achiziţii etc, toți cei interesați să vadă cum se comportă, în practică, produsele şi materialele de pe piață, au avut, așadar, ocazia să observe acest lucru în cadrul concursului.

Concret, prin utilizarea echipamentelor de găurit sub presiune se reduce atât cantitatea de apă rezultată din golirea unei conducte, cât şi timpul în care consumatorii sunt lăsaţi „pe uscat”. Robinetul de concesie este şi el adaptat acestei situaţii, nefiind necesară nicio cheie şi nici câlţii de cânepă. Pentru racordul de canal, a fost utilizată o metodă inovativă prin care se poate fixa racordul din interiorul conductei, astfel încât să acesta să nu se deplaseze şi să nu poată pătrunde nimic pe lângă el, în sistemul de canalizare.