O soluție inovativă, luată în considerare de municipalitatea și compania de apă din Budapesta, propune transformarea hidranților, la nevoie, în… cișmele publice.

ReHydrant, căci acesta este numele proiectului, a fost dezvoltat cu câțiva ani în urmă de către un start-up de arhitecți și ingineri, în cadrul competiției Climate LaunchPad din programul european de inovare tehnologică Climate KIC.

„Ideea s-a născut atunci când încercam să proiectăm cișmele publice. Ne-am dat seama că cele existente funcționează extrem de ineficient, având proprietari diferiți și fiind gestionate foarte diferit și că singura infrastuctură de încredere care acoperă întreg orașul este cea a hidranților de incendiu”, spun inițiatorii proiectului. Ei au venit cu ideea de a transforma hidranții în cișmele, prin instalarea unui robinet, ușor de utilizat, care să permită consumatorilor să ia, la nevoie, apă din hidrant.

„Cu acest dispozitiv se poate asigura apa necesară populației pe timp de caniculă, iar impactul aupra mediului este unul pozitiv, prin reducerea consumului de apă îmbuteliată, respectiv a poluării cu plastic. Instalarea și exploatarea sunt rapide și mai ieftine în comparație cu a unei cișmele”, mai precizează inițiatorii. Dispozitivul ReHydrant poate fi montat sau demontat foarte ușor, cu o singură mișcare, pentru a menține funcționalitatea dedicată a hidrantului, de protecție împotriva incendiilor.

Sistemul a fost adoptat deja de câteva companii și s-a dovedit a fi deosebit de util, spre exemplu, pentru evenimentele publice desfășurate în aer liber. La o simplă acționare a „robinetului” albastru amplasat pe hidrant, timp de 15 secunde, la acesta va curge apă potabilă, din rețeaua publică.

Rehydrant, proiectul sustenabil care asigură hidratarea prin… hidranți, este nu numai ecologic, ci și ieftin, costul dispozitivului fiind circa 20% din cel al unei cișmele obișnuite.

Climate-KIC (Knowledge Innovation Community) este o comunitate europeană de cunoaștere și inovare, ce lucrează pentru o societate prosperă, incluzivă, adaptată la schimbările climatice, bazată pe o economie circulară, cu emisii reduse de carbon.