În perioada 28 noiembrie-2 decembrie, Centrul experimental pentru copii Aquapic va găzdui a treia ediție a competiției naționale de rovere Exo-RO, având ca temă principală explorarea habitabilității unei planete acvatice. În cazul de față, roverele vor explora… „planeta” Aquapic, o planetă prietenoasă, unde roboțeii vor trebui manevrați în apă de mică adâncime.

Organizatorii ineditei competiții, aflată la a treia ediție, sunt Agenția Spațială Română (ROSA), împreună cu ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, ce beneficiază de sprijinul Banat IT, Universității de Vest din Timișoara, companiei de apă Aquatim și Fundației Aquademica.

Circa 50 de participanți s-au înscris în concurs. Aceștia sunt elevi de liceu, organizați în echipe conduse de către un coordonator (cadru didactic sau instructor), care vor avea ocazia să ia parte la toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor până la testarea sistemului final. Micii roboți exploratori trebuie echipați și adaptați misiunilor de explorare planetară și au de îndeplinit o misiune științifică principală, constând în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, măsurarea unor parametri și transmiterea de imagini. În plus, concurenții mai au de dus la bun sfârșit încă o misiune, de a determina dacă pe „planeta” Aquapic există forme de viață locale sau dacă ea este locuibilă, prin colectarea de eșantioane de roci sau sol, măsurarea unor parametri, fotografii etc. Mai multe informații despre organizare și calendarul competiției, se găsesc pe site-ul www.esero.ro,

Scopul Exo-RO este de a trezi interesul elevilor față de domeniul spațial și de a crește calitatea învățământului, prin formarea de competențe profesionale pentru tineri. Primele două ediții ale concursului au urmărit manevrarea roverelor la Vulcanii Noroioși și în mediul subteran, la Salina Târgu-Ocna. Roverele sunt vehicule folosite pentru explorarea spațiului, proiectate special pentru a se deplasa pe o suprafață extraterestră, roboți versatili și trainici, ideali pentru a ne oferi informații despre planete pe care oamenii nu le pot încă explora ei înșiși.

Centrul Aquapic se află la fosta Uzină de Apă Industrială din Timișoara, scoas[ din exploatare din anul 2007. În anul 2017, în urma unui proiect ce a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 75.000 euro de la ING Bank România, uzina s-a transformat într-un centru educațional pentru copiii dornici să învețe, prin joc, despre apă și mediu, tehnică și fenomenele naturii.

Planeta Aquapic îi așteaptă așadar, în curând, pe tinerii exploratori spre a-i descoperi secretele, iar pe toți cei interesați de domeniul spațial, inginerie, robotică să participe ca spectatori și ca susținători ai echipei preferate.